onsdag 21 mars 2012

Omega-3/omega-6 test

För ca 2 veckor sedan så skickade jag in mitt Omega-3/Omega-6 test som jag köpt via Oil4Life. Från testet så får jag reda på hur mycket omega-3, -6 och -9 som jag har och vilken ratio jag har mellan omega-3/omega-6.
Hoppas att mina svar skall komma snart (skulle ta ca 10 dagar)

Visade sig att det inte var det lättaste att ta blodprov på sig själv. I varje testkit så finns det en engångslansett, vilket är ett litet redskap som sticker ett hål i huden när man trycker den mot fingret.
Första försöket jag gjorde så tog jag det på fingret efter anvisningen och döm om min förvåning när det bara blev en liten röd prick och att det inte kom något blod. Själva sticket kändes nästan inget.

Ringde då till Oil4life som  föreslog att jag skulle röra på armen och på fingrarna innan för att få upp blodflödet. Dessutom skulle jag sträcka ut huden och ta det lite mer på sidan av vänster hands finger.
Eftersom jag köpte fler testkit så "lånade" jag en ni lansett och denna gång så kom det lite blod, men tyvärr inte så mycket som behövdes så senare på kvällen så tog jag den sista lansetten och då kom det lite mer blod så att jag nästan fyllde båda flikarna. Men då körde jag ett gäng armhävningar innan för att få upp blodflödet i armen. Såg nu när jag läste bruksanvisningen igen att jag tog fel finger enligt anvisningen (jag tog pekfingret alla gånger och de hade skrivit ringfingret) så det kanske var det som var ett av de större problemen. Hur som helst så skall det bli väldigt intressant att se vad jag har för kvot av Omega-3/Omega-6, vilket jag tror är väldigt viktigt att den är bra för att man skall ha en god hälsa. Läst Omega-3 - Vitaminet från havet och där fick jag ännu mer argument för varför de flesta bör ta ett tillskott av just Omega-3 (han skriver även om att man bör ta ett D-vitamintillskott också).

Hade tänkt ta ett till test efter min 30 dagars paleokur, men Micke på Oil4Life tyckte jag skulle vänta i några månader eftersom cellerna inte byts ut så ofta och man inte skulle se skillnaden på 30 dagar. Dvs det jag testade häromveckan var summan av vad jag hade haft för balans för några månader sedan. Jag kör nu också en tesked av Oil4Life´s Omega- olja varje morgon. Den är utblandad med olivolja och skall därför vara väldigt stabil och inte oxidera i kroppen. När jag läste Omega-3 - Vitaminet från havet så påpekade han ofta att fiskoljan skall vara stabil och ren för att man skall få hälsofördelarna av Omega-3. Han menade då att de oljor som har en högre dos än 35 % Omega-3 ofta inte är lika stabila, vilket var nytt för mig.

Här kommer en film från mitt andra försök att ta blodprov. Varnar de som är känsliga för blod för att titta :)
 

2 kommentarer:

  1. Att man sticker i ringfingret och inte pekfingret beror på att man ibland kan få ont där man har stuckit och man använder pekfingret mer än ringfingret. Annars spelar det ingen roll vilket finger man sticker i. Man kan sticka i tårna och örsnibbarna också om det av nån anledning inte funkar med fingrarna :)

    SvaraRadera
  2. Jag förstår inte hur du kan gå på det där med Omega3 preparat... Helt otroligt!

    SvaraRadera