torsdag 29 mars 2012

Nordic Military Training

I lördags testade jag ju NMT (Nordic Military Training). Bilden till höger är från Nerikes Allehanda.

Vi var ett 50-tal personer som vile testa. De måste ha en bra marknadsföring för när jag försökte köra något liknande (Funktionell Fys utomhus) förra året så kom det bara 1 person. När man kom på plats fick man frågan om man var nybörjare (inte så vältränad) eller träningsvan och utefter svaret så fick man antingen en blå eller en grön väst. Jag valde det gröna alternativet. Innnan själva träningen så berättade Jens (en av ledarna) om träningsformen och därefter så delgav Hillevi, en kvinna över 40, sina tankar som deltagare. Hillevi Wahl är journalist och såg sig själv som en soffpotatis innan hon stötte på Military training och hon har nu skrivit boken Extremt kul - Du kan, du vill, du törs.

Uppvärmingen gick till så att vi sprang på två led och när ledaren sa en kroppsdel så skulle den nudda marken tills han sa att vi fick stå upp. Det var allt från höger hand till panna.
Vi fick springa, krypa, åla i skogen, vilket var ganska kul. I många delar så jobbade man i par. Jag är inte överförtjust i att jobba i par i övningar där man är beroende av hur duktigt den andra är för hur hård min träning blir. Denna gång så blev det att jag började köra tillsammans med en tjej som i och för sig var rätt stark. Sedan körde jag med en kille och då blev det lite jämnare. Kan väl inte påstå att jag blev supertrött så ofta under passet. Det jag blev lite förvånad över, då man hävdade att det är funktionell träning, var att man under en ganska lång styrkedel bara tränade mage (raka magmuskeln) och bröst då de flesta i dagens samhälle behöver träna rygg och de stabiliserande magmusklerna. Vi körde vanliga situps och mage/höftböjare genom att partner puttade ner den andres ben framåt och snett åt sidan (typ den som är på filmen). Personligen så tycker jag den övningen är för elittränade och inte för vanliga motionärer. De flesta orkar inte fälla ned benen mer än 10-30 grader innan de tappar svanken (jag klarar ca 70 grader) och att då lägga på en yttre kraft är kanske inte det smartaste. Vi avslutade med armhävningar (när vi kört slut på magen). Armhävningar tränar ju faktiskt de stabilisterande magmusklerna, men eftersom de flesta saknar den styrkan så blir det lätt att man tappar svanken och eftersom alla skulle köra 20 st så kan jag tänka mig att det för de flesta är en ganska dålig övning.


Det jag saknade generellt under passet var just teknikgenomgångar och vad man skall tänka på för att det skall bli säker träning. Behöver faktiskt inte gå åt så mycket tid för att ge dessa instruktioner (sen kanske det ändå är väldigt få som har kroppskännedom att följa instruktionerna, men då har man i varje fall försökt).
Att t.ex. köra knäböj med partner på ryggen är faktiskt inte helt riskfritt. Man bär tänka på att ha rak rygg och att pressa ut knäna så att de går rakt över foten. Det var också några som fick lite ont under passet.

Sammanfattningsvis så kan jag tänka mig att detta passar väldigt många och jag hörde många positiva kommentarer efter passet. Personligen skulle jag kunna tänka mig ett sådanat pass då och då, men jag gillar mer crossfitträningen då man oftast bara är beroende av sig själv.

Dagen efter passet så fick jag se att jag var med på bild i tidningen (Nerikes Allehanda), vilket var roligt. De hade ett helt uppslag om passet. Önskar man kunde få så mycket publicitet för mitt Funktionell Fys som jag personligen tycker är bättre träning för de flesta. Nedan ser ni artikeln och högst upp i detta inlägg är bilden på mig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar