onsdag 2 januari 2013

Recension - Sportmassera själv med redskap

Har fått möjlighet att recensera Erik Börjesson bok Sportmassera själv med redskap.
Erik Börjesson jobbar som personlig tränare på Sats, där han också håller utbildningar. Om jag förstått det rätt så är han en av de som ligger bakom Sats nya gruppträningsklass Trigger point som de börjar med i vår.

Boken handlar om Self-Myofascial Release, dvs hur du kan behandla bindväv och muskler så att blir rörligare och eventuellt minskar/tar bort smärtor. Du kommer också åt att behandla triggerpunkter.

Boken börjar med att beskriver vad SMR är och vilka redskap man använder (t.ex. foamrollers). Han skriver att det inte finns så mycket forskning på området, men att praktisk erfarenhet från många håll visar att det fungerar och ger resultat. Du får också veta när SMR inte passar så bra.

Större delen av boken är förklaringar till hur du utövar SMR på kroppems olika muskler (över 50 övningar uppdelat på 17 olika delar av kroppen). På varje övning får du veta vilka redskap du kan använda och varför du skall behandla just den muskeln. Du får också reda på vem som kan ha nytta av den behandlingen och så kommer det ju självklart en beskrivning i både ord och bild hur du gör.
I slutet av boken så får du några färdiga program för olika sporter/aktiviteter (löpare, golfare, cyklister, crossfit, fotbollsspelare, racketsporter och stillasittande arbete).

Vad tycker jag då om boken? Gillar den mycket, även om den inte är speciellt tjock (45 sidor). I och med att de inte är så stor så kan man lätt ta med sig den i träningsväskan. Hoppas att detta kan få fler inom träningsvärlden att upptäcka fördelarna av självmassage för att bli rörligare och för att behandla sina egna krämpor. Har själv jobbat en del med SMR, men fick ändå en hel del tips i boken. Det jag saknar i boken är anatomiska bilder så att man ser vilka muskler man jobbar med. Där skulle man också ha kunnat markera ut de vanligaste triggerpubkterna. Jag tycker helt klart att detta är en bok som borde stå i varje träningsfanatikers bokhylla (och även i de som bara tränar lite då och då).

För att läsa mer om Self-Myofacsial Release så kan du gå in på Erik´s blogg

Finns också en bra recension av boken på Jakob Richloows hemsida. Där skriver han också en hel del om SMR.

Här några filmer från Eriks Youtubesida.


Bokfakta:
Förlag: Miro
Sidor: 45 st
Pris: 165 kr (Adlibris)

1 kommentar: