torsdag 1 mars 2012

Mer D-vitamin

Har ju tidigare skrivit några inlägg om D-vitamin och solning och D-vitamin, eftersom det verkar som om de flesta skulle må bra av ett D-vitamin tillskott.
Jag skickade en fråga till livsmedelverket och frågade varför de rekommenderade en dos på 400 IE när många forskare rekommenderar ett intag på närmare 4000 IE.

Här kommer svaret (tar inte med hela min fråga, men i princip det jag skrev om här)
"Hej Mattias!
 D-vitamin är ett område som det forskas mycket på och i den pågående revideringen av de nordiska näringsrekommendationerna hör D-vitamin till de ämnen som studeras extra noga. Om det blir aktuellt med höjda rekommendationer är för tidigt att säga, men förslag till nya rekommendationer ska presenteras någon gång under 2012. Att rekommenderat intag skulle höjas till de nivåer du berättar om är dock mycket osannolikt. Övre regelbundet intag är för vuxna satt till 50 µg per dag, dvs 2000 IE. Detta är alltså en dos som inte bör överskridas. Läs mer om vitamin D på följande länk: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Fragor-och-svar-om-D-vitamin/"

Jag tolkar det som att det diskuteras att höja det rekommenderade intaget till 2000 IE, vilket i varje fall är mycket bättre än dagens 400 IE.

Sen tror jag inte att man har samma behov av tillskott på sommaren om man håller sig ute på dagen, utan det är mer på vintern och nu på våren som lagrena av D-vitamin är lägre som det ökade behovet finns.

Här lite mer info om D-vitamin:
Vitamindcouncil.org är en amerikansk sida som bl.a. drivs av John Cannell. Han är en av USA:s främste D-vitamin forskare och överläkare på Atascadero State Hospital i Kalifornien

Här en artikel om solljus och diabetes från http://www.vetenskaphalsa.se./

Hittat lite mer filmer och artiklar med inrikting mot D-vitamin.
Johan Malm, docent i klinisk kemi vid Lunds universitet och läkare vid Labmedicin Skåne i Malmö, berättar om D-vitaminets betydelse för vår hälsa. Läs också mer i Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2011 på http://www.vetenskaphalsa.se/.
Länkar till några artiklar där man pratat med Johan
Hur mycket d-vitamin behover vi
D-vitaminbrist kan bidra till många sjukdomar
 

David Erlinge, kardiolog på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, berättar att risken för hjärtinfarkt ökar vid brist på solljus. Läs också mer i Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2011 på http://www.vetenskaphalsa.se/.
Artikel med David: Mörka vintrar ökar risken för hjärtinfarkt/
 

Här en film med info om solljus och diabetes


Kristina Åkesson, professor vid Lunds universitet och Ortopediska kliniken på Skånes universitetssjukhus pratar om D-vitamin och osteoperos (rekommenderar 800IE D-vitamin)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar