onsdag 11 augusti 2010

Gör din egen slynga

Jag gillar verkligen slyngträning som Redcord, Funcgym (Eleiko), Junglegym (Smartgym.se) eller TRX (motion.se). Lätt att variera övningar, mycket funktionell träning/stabilitetsträning och redskapet kan lätt tas med utomhus eller på semester.

Här beskriver jag hur du kan göra egna slyngor för 120 kr (lite mer om man vill öka funktionaliteten)

Materialet som jag använde är inköpt på Biltema.
1 st PP-rör 32 mm 39,90 kr 
(1 m, men vi använder bara ca 3 dm)
2 st 3m spännband 25 mm 2x29,90=49,80 kr 
2 st 1 m spännband 25 mm 29,90 kr
(Spännbanden har en brottgräns på 350 kg)

Sammanlagt 119,60 kr

Om du vill ha mjukare handtag kan du använda
linda för innebandyklubbor eller badmintonracket
(99 resp. 59 kr på stadium)

Den enklaste och billigaste varianten är att bara jobba med två långa spännband där du sätter på ett handtag (plast eller gummislang) på varje istället dör att göra ett specifilkt handtag till varje.

Nu i efterhand så skulle jag nog rekommendera att man klipper isär ett 1 m band så att det blir 2 delar utan lås och knyter ihop dessa till handtag istället (borde gå, men jag har inte testat ännu). Det blir annars väldigt mycket lås och extra spännband som är i vägen.

Vill man så kan man knyta ett kort rep eller kort spännband (förslagsvis klipper du bort låset och knyter istället) igenom handtaget så att man får en ögla att ha fötterna i (se andra filmen). Såg att de har 4-pack 0,5 meters spännband på Clas Ohlson för 29 kr. Tar du dessutom och skär till en kort bit trädgårdslang (69,90 för 20 m på biltema eller 39,50 på rea på rusta som jag köpte den på) som du sätter på snöret/spännbandet så blir det rätt bekvämt för fötterna. Vill du så borde du kunna använda slangen istället för plaströret som handtag.
Samma princip med att sätta på en bit trädgårdsslang borde också fungera för dig som vill ha ett handtag på ditt gummiband (om det inte redan har ett).

Visar i andra filmen hur du kan göra ditt eget dörrstop, så att du kan hänga den på en dörr (knyt ihop ett rep där du först har satt på en bit vattenslang). Där använder jag ett rep, men jag tror att det är ännu bättre med ett avklippt spännband.

Här en film med TRX där du ser vad man kan göra med slyngor

5 kommentarer:

 1. Grym idé ju, verkar inte alls svårt att göra själv :)

  SvaraRadera
 2. Faktiskt riktigt lätt om du bara har en såg. Trädgårdsslangen var riktigt lätt att såga av och jag tror faktiskt att det räcker som handtag

  SvaraRadera
 3. Smart!!Det där ska jag prova på att göra..

  SvaraRadera
 4. Jävla strumpor... ;-)
  MvH Svisse

  SvaraRadera
 5. Riktigt nice, skall fixa direkt.

  Tack

  SvaraRadera