tisdag 10 april 2012

Variation av grönsaker

Nu när jag äter paleo så är det ju en hel del grönsaker och rotfrukter.

Försöker få in hyfsat många olika sorter, men känner att det vore kul att testa lite nya.
De jag äter nu är rucola, babyspenat, gurka, paprika, tomat, soltorkad tomat, vitkål, broccoli, rödkål, blomkål, rödlök, gul lök, avokado, vitlök, morot, sötpotatis och palsternacka. Ibland blir det också champinjoner, sparris, rädisor, squach/zucchini, romansallad, aubergine, sockerärtor och röbetor.

I wokgrönsaker får man lite variation med t.ex. vattenkastanjer och lotusrot

Grönsaker som jag kommer på att jag inte äter så ofta eller inte testat är fänkål, palmhjärta, pumpa, rotselleri, jordärtskocka, kronärtskocka, silverlök, pak choy, purjolök. salladslök, bladselleri, grönkål, salladskål, vattenkrasse, savoykål, groddar, pumpa, kålrabbi och mangold. Vet dock inte om dessa räknas som paleo då vissa rotfrukter/grönsaker som majs och potatis inte räknas dit. Man skall också undvika bönor.

Surfade runt lite för idéer och hittade en sida med massor av grönsker och rotfrukter. Har ni t.ex. testat jams, chayote, polkagrisrödbetor, tatsoi, romanesko, bimi, corogi, svartkål/palmkål/, taro, gulbetamizuna, malangarättika, svartrotokra, haverrot, tomatillo, ärt auberginerotpersilja och majrova?

Om ni testat några av ovanstående så vore jag tacksam om ni ville kommentera vad ni tyckte.

Något som jag senast i affären som jag blev nyfiken på är cassava. Här hittade jag ett intressant recept. Cassava kan visst innehålla blåsyra, vilket är giftigt, men den skall försvinna under kokning/rostning. Någon som testat att använda cassava?
Sedan finns det några grönsaker som jag inte är så förtjust i  men som jag ändå kan äta och det är kålrot, gröna ärtor, sparris, haricot verte, endive och oliver.

Vilka är dina favoritgrönsaker?

2 kommentarer:

 1. Hej,

  Jag testade att göra Janssons Frestelse i julas, med bland annat Rättika, och det funkade väldigt bra. Gott tyckte jag i alla fall.

  MVH, Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Rättikan liknar potatisen något i konsistens och har endast 2,3 g kolhydrater per 100 g.

  Följande hittade jag på Recepthjälpen:
  Rättika är god att använda rå i sallader, som tillbehör eller smörgåspålägg, men passar även bra i wook-rätter och kokt i grytor. Man gör även inläggningar av rättika tillsammans med salt och andra kryddor.

  Lisbeth

  SvaraRadera