onsdag 25 april 2012

Mina kolesterolvärden


Här ser ni igen mina resultat av blodproven jag tog veckan innan jag började köra paleo på allvar. . 

Mina testresultat visade ju på högt kolesterol och LDL. 

Totalkolesterol - Robb rekommenderar en nivå på 120 mg/dl (3.11 mmol/L)- 140 mg/dl (3.63 mmol/L) och jag hade 6.5 mmol/L (ca 250 mg/L) vilket är rätt mycket mer. Mina labbsvar anger att det skall vara mindre än 5 mmol/L (193 mg/dl) och enligt AMA konverteraren så är mitt värde som är över 240 mg/dl att räkna som högt (alltså över deras nivå borderline high).

HDL är det "goda" kolesterolet och det ser ni att jag har ett väldigt bra värde på (2.0 mmol/L= 77 mg/dl). I Robbs bok så rekommenderar han ett värde på som är större än 50 mg/dl (ca 1.3 mml/l)

LDL är det "onda" och det var faktiskt lite för högt (3.4 mmol/L=131 mg/dl). Robb rekommenderar ett värde mellan 40 (1.0 mmol/L ) - 70 mg/dl (1.8 mmol/L), men om man kollar vad man rekommenderar via AMA konverteraren så är gränsvärdet 160 mg/dl (4.14 mmol/L).  Enligt mitt labbsvar så skall det vara lägre än 3.0 mmol/L (116 mg/dl)

Nu har jag på flera ställen läst att just kolesterol kanske inte är den bästa indikatorn för hjärt-/kärlsjukdomar. Läs t.ex. Robb Wolf´s post om Kolesterol

När jag tog mina tester så tyckte labbpersonalen att jag bara skulle ta Apo-B/ApoA kvoten då det är den standard som man kollar på idag. Hade jag gjort som de sa så hade alla mina kolesterolvärden varit bra :) De flesta menar att det är ett mer rättvist mått på risken för hjärt-/kärlsjukdomar även om vissa menar att Omega-3 nivån är ett ännu bättre mått (från boken Omega-3 - Vitaminet från havet). Om jag förstått det rätt så påverkar partikelstorleken på LDL-partilarna resultatet på detta prov, så om man har ett lågt värde på kvoten så är det bra. Jag hade ett värde på 0.5 och gränsen låg på 0.9.

Här kan ni läsa en artikel från läkartidningen där man förklarar varför man tycker att detta är ett bättre test

Läs gärna kostdoktorns genomgång om kolesterol och hur man kan tolka testresultat. Han skriver även om Apo kvoten.

Här skriver Dr. Dwight Lundell, som är en välkänd hjärtkirurg i USA, om att just kolesterol kanske inte är bra som riskfaktorsindikator för hjärt-/kärlsjukdomar utan att inflammationer är den stora orsaken. Han skriver hur han tycker att man bör ge kostråd för att förebygga

Skall bli intressant att se vad som händer med mina värden nu efter min period av strikt paleo där jag ätit en hel del ägg och mättat fett via bl.a. bacon och kokosmjölk.

Här ser ni två intressanta filmer av Chriss Kresser där han talar om just sina kolesterolvärden.
Här kan du läsa om mina testosteronvärden
Och här om de andra markörerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar