fredag 16 mars 2012

Stel bröstrygg

Nu är jag på väg hem från Ronneby där jag varit på STAC Professionalkursen.
Idag var det ännu en intressant dag då vi gick igenom överkroppens delar. Vi fick kolla hållning, rörlighet i bröstrygg och nacke och en hel del andra screeningar.
Har verkligen fått ut mycket för min egna personliga räkning denna utbildning. Att jag är framåtroterad i axlarna visste jag redan, men att jag var så stel i bröstryggen hade jag inte koll på. Denna kurs var intressant då vi hade en naprapat med i varje grupp vi var indelade i och förutom att screena varandra och ge korrektiva övningar så fick vi också se hur man kan behandla besvären manuellt. För min del innebar det att jag fick hjälp med att släppa lite låsningar i nacken för att öka på min rörlighet i sidrotation åt höger i nacken. Man kom också fram till att jag hade en stel bröstrygg och man släppte på några kotor där också.
Men på just ett ställe rätt högt upp i bröstryggen satt det ändå kvar en låsning som han inte lyckades ta bort. Då kom läraren Joakim Dettner och försökte sig på den, men även han misslyckades och kom fram till att den nog hade suttit där en lång tid och menade att man nog behövde lösa upp lite spänningar och bindväv för att kunna lösa den. Jag får väl erkänna att jag inte är så bra på att ta massage eller gå till naprapat/sjukgymnast. Får väl försöka få lite hjälp på jobbet.

Vi fick också testa på hur deras gruppträning kunde se ut. Den var upplagd som en styrkebana med 6 stationer. Först började vi med att sprinta fram och tillbaka runt koner som stod på olika avstånd (tror det var 10, 20 och 30 m). därefter jobbade vi med rotationer genom att kasta en medicinboll in i en vägg (6 per sida). Nästa övning var sesawpress med sidböjning (8 per sida) som var en ny övning för mig. Därefter gick vi med bestämda steg uppför pyramiden 4 gånger (se filmen i mitt andra inlägg men nu körde vi utan extra tyngder) och därefter blev det 6 st hängande rodd där man höll i två rep (eller i ringar). Vi avslutande med  6 st grupperingar med fötterna på balansboll. Det krångligaste där var att hitta rätt hållning (inte krumma bröstrygg och bibehålla neutral svank). Sedan var det 2 min vila. Tyvärr körde vi "bara" 2 varv så även om det blev lite anfått så skulle det ha varit roligare att ha kört 4 st varv, men det räckte inte tiden till.

På slutet så demonstrerade Joakim och Anna deras nyutvecklade dataprogram (kommer i ett separat inlägg).

Fick också 3 till boktips och en utav böckerna har jag redan och de andra fanns redan på min önskelista. De var Primal Blueprint (kost/livsstil), Science and practice of strength training och Periodization

Detta har varit en väldigt intressant kurs som har gett mig många nya idéer. Däremot tror jag att det kan vara svårt att implementera hela konceptet i mitt jobb då jag inte själv undersöker patienter och just nu så har jag inte så många PT-kunder (men jag hoppas på flera). Däremot kommer jag använda delar av det i mina introduktioner, masserande och mina core- och funktionella gruppträningspass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar