lördag 9 februari 2013

Recension - Träna för livet

Har fått möjlighet att läsa Patrik Sjöberg träningsbok, Träna för livet - 242 tips som har gjort mig stark. Var först lite skeptiskt till att läsa en träningsbok av Patrik, men när jag läste beskrivningen av boken blev jag ändå lite nyfiken. Nu visade det sig dock att den kanske inte var så intressant som jag trodde.

Det mest intressanta med boken var att läsa om olika händelser ur Patriks höjdhopparliv. Råden kring träning är väl i och för sig inte felaktiga, men de för mig gav de inget extra. Själva övningarna är väl de som många kör i gymmet som t.ex. bänkpress i olika variationer, bicepscurl, tricepspress, latsdrag, crunch i maskin, benspark i maskin, benböj sittande axelpress med hantlar. Dock så blev jag väldigt fundersam över vissa bilder i boken. Raka marklyft och kabelrodd där ryggen ser ut som en ostbåge. Hantellyft åt sidan där han rundar bröstryggen framåt och får en ogynnsam position av axlarna. Inte heller så förtjust till att han rekommenderar Latsdrag bakom nacken, framför allt när han på bilden tappar hållningen och framåtroterar axlarna.

Han skriver att träning med fria vikter stärker fler muskler och att man får bättre balans och kordination, men ändå så är de flesta övningar i maskiner eller mot bänk. Scottcurl är ju t.ex. med fria vikter, men i och med att du låser armen mot bänken så blir det ju ändå en isolerad rörelse. Och varför visa djupa knäböj i en smithmaskin (även om det är en variant där du kan röra stången fritt fram och bak)? Det kommer en del bra råd som att man skall variera sin träning. Du får förslag på olika träningsmetoder som t.ex. drop-set och giant-set. Man får tre olika program (bas, medel och avancerat).

Jag gillar att han rekommenderar boxning (mot säck och päronboll) och hopprep som konditionsträning. I det kapitlet får du även förslag på några övningar med medicinboll.

Ett annat intressant kapitel är där han ger tips om spänsträning och det är ju något som man får anta att han har bra koll på. Han betonar också vikten av att skriva träningsdagbok.

I ett annat kapitel tar han upp  hur man kan öka sin vardagsmotion och ger förslag på övningar du kan köra  när du är på resa. I kostdelen av boken beskriver han mest vilka kosttilskott han tar och varför.

I en del av boken har Patrik ställt olika frågor till otropedkirurgen Sten Björnum. Man får t.ex. svar på vad hälseneinflammation är, om man kan träna när man är förkyld och om massage hjälper.

Avslutningsvis så ger Patrik tips på de låtar som han tränar bäst till.

Sammanfatting
Vore det inte för de "felaktiga" bilderna så skulle boken få ett bättre betyg. Delarna om Patrik är underhållande och det finns en hel del bra tips om träning. Dock är det inte den typ av träning som jag skulle rekommendera då den mest går ut på att bli stor och kanske inte så mycket på att få en funktionell kropp.

Bokfakta:
Förlag: Norstedts
Sidor: 150 st
Pris: 189 kr (Adlibris)

1 kommentar: