tisdag 7 juni 2011

Recension - Forma kroppen och maximera din prestation

Nyligen så släpptes det en ny tränings-/kostbok på svenska. Den heter ”Forma Kroppen och maximera din prestation – Om kost och träning på vetenskaplig grund” och är utgiven av Ngruppen förlag. Den är skriven av Jacob Gudiol & Nicklas Neuman som driver bloggen Träningslara.se.

En av sakerna jag gillar med denna bok är att det mesta de skriver bygger på vad man vet vetenskapligt just nu (precis som på deras hemsida). De refererar till massor av vetenskapliga artiklar och detta gör att man tar deras information och kunskaper på allvar. På vissa ställen skriver de vad de själva tror eller har upplevt, men då uppger de varför de tror så och att det är just vad de tror.

Boken tar upp många områden inom träning och kost. De mest intressanta kapitlen för många (och mig) är nog de där man beskriver hur man går ner i vikt (och bibehåller muskelmassa), går upp vikt (muskelmassa, dvs. bulk) och hur man pressar ut det lilla extra för att deffa till kroppen.
Just kapitlet med viktnedgång är intressant eftersom de beskriver varför man skall styrketräna tungt i en sund viktminskning, varför man bör äta ordentligt med protein under viktminskning, varför man inte skall stirra sig blind på vikten och varför viktminskningen inte skall gå för snabbt.

Andra intressanta områden som man tar upp är
* Energibalans
* Omsättning av kolhydrater, protein och fett
* Teorier kring styrketräning
* Teorier kring konditionsträning
* Hur påverkar konditionsträning och styrketräning varandra
* Varför inte alla får samma resultat av kost och träning
* Så påverkas du av olika kostupplägg
* Metabol fördel
* Kaloriförbrukning efter träning (EPOC)
* Återhämtning direkt efter träning
* Stretching och rörlighet

Detta är en av de bättre böckerna jag har läst på svenska vad det gäller träning och jag skulle rekommendera alla som är intresserade av träning och kost att införskaffa denna bok. Framförallt de som vill gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt. 
Detta är dock inte en receptbok eller en bok med massor av övningsförslag och träningsprogram (även om man får ett förslag på ett kost- och ett för träningsprogram för viktnedgång och för bulk) och är man nybörjare inom träning kan man även behöva införskaffa andra böcker för att få veta tekniken i övningar ser ut (eller så går man några gånger hos en personlig tränare).
Boken passar också oss som jobbar med träning. Jag har fått massor av nya tankar och idéer efter att ha läst denna bok och även fått bekräftat att mycket av hur det jag tänkt stämmer överens med vad vetenskapen säger.

Billigaste stället som jag hittat boken är på Kulturbutik.se. Just nu kostar den 178 kr där (fraktfritt).
3 kommentarer: