söndag 3 juni 2012

Bokrecension - Löpträna - Roligare och effektivare

Jag har fått möjlighet att läsa Håkan Jörgenssons nya bok Löpträna - Roligare och effektivare.

Nu skall jag väl erkänna att löpning inte är min starka sida eller något som jag brinner för.
Men jag tycker att detta var en rätt bra bok om löpning framförallt för den som inte tränat löpning förut eller som springer på "hobbynivå" och inte satt sig in i löpning så mycket.
Håkan går igenom vilken utrustning man bör ha eller kan använda för att underlätta sin löpning. Vi får också en grundstomme att stå på när det gäller fysioligin kring löpning och konditionsträning. Du får lära dig hur du kan använda olika pulszoner i din träning. Han tar även lite snabbt  upp saker som återhämtning, stretching, kost och kosttillskott. Jag tycker att det är bra att han betonar att styrketräning är viktigt även för löpare och du får förslag på bra övningar för både styrka och stretch.  Han tar även upp saker som överträning och överbelastningsskador/smärttillstånd som t.ex. hälsporre och löparknä.

En stor del av boken är träningsplanering där du får tips om hur du skall lägga upp din träning beroende på dina mål och din träningserfarenhet. Du får några färdiga program, men även kunskaperna om hur du kan lägga upp ditt eget program. Du får också veta hur du kan utvärdera din träning med hjälp av pulsen eller tester som Coopertestet.

Detta är en lättläst bok där du får mycket kunskaper som löpning. Dock så är det kanske inte en bok för den som redan läst massor av böcker inom löpning och som vill ha djupare fysiologiska förklaringar.
Det är en bok där man fokuserar på hur du praktiskt gör ett bra löpträningsprogram, vilket jag tror tilltalar många.
Det jag personligen saknar är spontaiteten i löpträningen som t.ex. fartlek och att man ger sig ut och springer är man känner för det eller har tid för det.
Detta är en bok för den som vill bli bättre på sin löpning och är beredd att lägga lite tid på det. För mig blev den inte så inspirerande då jag ser att man måste lägga flera pass i veckan på det och jag vill ju träna massor av annat också. Jag vill oftast inte springa längre sträckor än ca 5 km (även om målet denna sommar är milen) och enligt boken skall man försöka vara ute i 45-60 minuter och då försvinner ju den delen som jag tror många i dagens stressade samhälle vill ha, nämligen att det går snabbt.
Men som sagt är detta en bra bok om löpning som kommer att passa den stora massan av motionslöpare som gör det för att hålla sig i form eller som kanske vill ha en lite utmaning genom att anmäla sig till något löplopp.

Om Författaren
Håkan Jörgensen, född 1969, arbetar till vardags som personlig tränare och anlitas av såväl vanliga motionärer som elittävlande inom olika idrotter. I hans tidigare arbete som ortopedtekniker har han även hjälpt idrottare med rehabilitering av diverse överbelastningsproblem. Löpträna - roligare och effektivare är hans tionde bok.

Förlag: Hälsoförlaget
Antal sidor: 143 sidor
Utgivningsår: 2012

Här kan du läsa en annan recension av boken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar