torsdag 19 augusti 2010

Bokrecension - Träning som funkar

Jag har fått tag på ett recensionsexemplar av en helt ny träningsbok (utkommer 24/8). Den heter Träning som funkar och den är skriven av sjukgymnasten och SAFE-läraren Marie Larsson och den är utgiven av Miro förlag.

Jag gillar den här boken. Boken inriktar sig på funktionell träning och i början berättar hon vad funktionell träning är, men boken är en bra träningsbok även för den som inte är inne på funktionell träning eftersom hon beskriver flera olika komponenter för den som vill träna allsidigt. Hon tar upp principer för styrketräning och hur den påverkar olika delar i kroppen såsom senor, skelett och brosk. Andra delar som hin tar upp är balansträning, konditionsträning, rörlighet, stabilitet och spänst.

En sak som jag verkligen gillar är att man till varje del får olika tester som gör att man kan utvärdera sina tester. Testerna som hon valt är relevanta och har ofta bra tabeller så att man kan se hur bra man ligger till jämfört med andra vilket är lite roligt (om man är bättre och annars kan det vara en bra sporre).

I övningsdelen får man förslag på många bra övningar (86 st) med bra bilder och övningsbeskrivningar även om jag på vissa ställen skulle vilja haft några mer pekpinnar om hur man skall tänka på hållning och svank. Övningarna utförs både med kroppen som motstånd och även med redskap som balansboll, hantlar, dragmaskiner, viktplattor, dragapparater, balansplattor, medicinbollar och skivstänger.Skulle vilja haft ännu fler coreövningar, men förstår att man måste begränsa antalet övningar för att boken inte skall bli för stor.

Boken avslutas med att Marie ger förslag på 10 st korta träningsprogram (20-30 min långa) med olika syften som t.ex. helkroppstyrka, inför golf, rörlighet, inför skidåkning, inför löpning och för att förebygga ryggproblem.

En riktigt bra bok för den som är nybörjare, men ger även mycket bra information för den som hållit på ett tag. Tror många skulle må bra av att lägga in funktionell träning i sina program istället för att bara sitta i sina styrketräningsmaskiner.

Ett exempel på övning taget från boken är


54. Knäböj med armar över huvudet
GÖR SÅ HÄR: Stå med fötterna höftbrett isär. Håll en viktplatta eller hantel med båda händerna.
Lyft upp armarna ovanför huvudet i höjd med öronen. Se till att sträcka ordentligt på armarna. Inta en god hållning genom att dra sätet något under dig och gör kroppen lång.  Gå ner i en knäböj med bibehållen position i ryggen. Gå inte djupare än att du klarar att hålla ryggen stabil.

TÄNK PÅ: När du har armarna ovanför huvudet ställs extra höga krav på att stabilisera bålen. Se därför till att behålla en god hållning och varken öka svanken eller fälla ryggen framåt. Håll också knäna i linje med tårna. Tårna pekar rakt fram. 

ÖVNINGEN TRÄNAR: Stabilitet i bål och knän. Styrka i säte, fram- och baksida lår.


REDSKAP: Viktplatta eller hantel.


Billigaste priset på den hittade jag på Kulturbutik.se och det var 187 kr. Den släpps på tisdag, men vill man inte vänta så finns den redan ute på förlaget sida för 199 kr + frakt. Den är häftad/trådbunden och boken kommer att ligga kvar uppslagen när man bläddrar i den, så att den är lätt att kasta ett öga i medan man tränar (enligt förlaget, då mitt recensionsexemplar inte är tryckt på samma sätt så vet jag inte om det stämmer). Boken är på 136 sidor.

1 kommentar: