måndag 5 mars 2012

Supervitamin D - Bokrecension

Jag har fått möjlighet att recensera boken Supervitamin D av Jörg Spitz.

Författaren Jörg Spitz är läkare och medicine doktor, är specialist inom ortomolekylär medicin. Med sina studier inom så kallad integrerad prevention har han sedan fyrtio är medverkat till att bygga upp ett europeiskt nätverk för D-vitaminforskning. Jörg Spitz är ledamot av The American Society for Nutrition och har varit avdelningschef vid sjukhuset i Wiesbaden.
Jag tyckte verkligen att denna bok var väldigt bra och man får en förståelse av hur viktigt D-vitamin är för många av våra celler och att den finns med i många sjukdomstillstånd.

Boken börjar med att beskriva vad D-vitamin är. Förr trodde man att D-vitamin bara hade betydelse för skelettets ämnesomsättning (bl.a. kalcium), men vi får snabbt veta att D-vitmaminet är så mycket mera.
Han går igenom hur kroppen bildar D-vitamin

Den största delen av  boken tar  upp hur D-vitamin är med i olika sjukdomstillstånd som  t.ex. Influensa, Astma, MS, Diabetes typ 1 och 2, Reumatiskt Artrit, Parkinsson, Crohns sjukdom, Fibromyalgi, Migrän, Smärtor i ländrygg, Ledbesvär, PCOS, Hjärt-/kärlsjukdomar, vissa cancerformer, Metabolt Syndrom och Alzeimer. Vi får också veta hur det påverkar graviditet, nyfödda, barn, överviktiga och äldre.
Han skriver om hur svårt det är för oss i nordligaste Europa att få D-vitamin genom solljuset och hur mycket till skott han anser att man bör ta (mer än Livsmedelsverket). Du får också reda på vilka andra källor det finns till solljus, som solarium, kost och tillskott.

Vi får också redan på att D-vitaminbrist är relativt vanlig och hur man kan gå till väga om man vill veta hur ens egen status är. I slutet av boken så kan man fylla i ett enkelt test för att se om man har risk för D-vitaminbrist. En del handlar också om riskerna med att överdosera D-vitamin.

Jag har relativt nyligen förstått att D-vitamin är viktigt och det framförallt genom att jag intresserat mig för paleolivsstilen. Nu när jag läst denna intressanta bok så tar jag dagligen ett tillskott av D-vitamin.
Det enda som jag saknar i boken är en referenslista till de saker som Jörg skriver om. Efter att ha läst mycket annat på nätet så tror jag att det han skriver är sant, men det skulle känts bättre om han kunde redovisat sina källor så att man själv kan sätta sig in i dessa om man vill

Utgiven 2011 (svensk utgåva 2012)
Optimal Förlag
119 sidor

Läs gärna mina andra inlägg om D-vitamin
D-vitamin - Felaktiga rekommendationer från SLV?
Solarium och D-vitamin
Mer D-vitamin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar