torsdag 7 oktober 2010

Stora Slyngtestet - Resultaten

Jag har testat ett gäng olika redskap som man använder för slyngträning. Tycker själv att det är ett kanonbra sätt att träna. Dessutom så är redskapen lätta att ta med sig.

De jag testat är: (Klicka på namnet för en utförligare beskrivning om vad jag tycker om just det redskapet)
Redcord Mini (Redcord.se)
TRX (Motion.se)
Funcgym (Eleiko)
Junglegym II Split (Smartgym.se)
Repstege/USA (Universal Strenght Apparatus)
Ringar i plast (Kettlebells.nu)
Ringar i trä (Träningspecialisten)
Egengjorda slyngor
Först går jag igenom vad man kan tänka på när det gäller att köpa olika slyngträningsprodukter.
Inget av redskapen har allt så vilket du väljer det beror alltså på vad just du vill ha ut av din träning.

Om du skall ha det uppsatt på ett ställe hela tiden behöver du inte tänka så mycket på hur lätt det är att sätta upp den i olika miljöer.

Viktigt är att det är lätt att ändra höjden. Skall man köra uppdrag i redskapet är det också viktigt att man kan korta ned dem mycket så att de kan hänga nära fästpunkten (om man inte har en väldigt hög fästpunkt). Samtidigt så vill man att de skall kunna gå hela vägen ner till strax över golvet så hur långt rörelseomfång de har är något som man skall tänka på. Jag tycker det är positivt att ha två fästpunkter eftersom du kan göra fler övningar då som t.ex.dips. Man kan göra många bra övningar då man har fötterna i slyngor så det är bra om det finns möjlighet att på ett bra sätt ha fötterna i slyngan.

Rep tycker jag är lite bättre eftersom det inte skaver på samma sätt som spännband. Dock är det inte något som är jätteviktigt.
Skönast handtag enligt mig har TRX. Några hantag har lite strävare yta vilket gör att du får ett bättre grepp framförallt om du är svettig om händerna
Lättaste anordningen att höja och sänka har Redcord och Junglegym II, även om de flesta andra är rätt lätta att ändra höjd på..
Du kan bara klättra med U.S.A.
Vill du köra övningen Muscle-up (uppdrag + dips) så är den betydligt lättare att göra i ringar.
Du kan göra fler övningar om du har två fästpunkter.Som t.ex. dips.
Billigast är det att göra en egen.
Behöver du idéer på hur du skall träna så är det ju bra om det följer med bra instruktioner eller DVD. Det finns i och för sig mycket information på tillverkarnas och försäljarnas sidor. Finns även många filmer på You-tube också. DVD´n som medföljer TRX var väldigt bra tycker jag. Gillade även den som kom med i Jungle Gym II Split.
Vill du kunna ta med dig den på resan och träna inomhus så är det ju bra om den har dörrfäste. Det är också en fördel om det är lite delar om du är lite slarvig av dig.
Redcord och TRX kommer i fina förpackningar om man ser till sådant.


Vilken skulle jag då välja?

Hade svårt att bestämma mig

Gillar TRX´en eftersom den har det skönaste handtaget och den är lätt att ta med sig då det bara är en del att hålla reda på. Du får också med en bra DVD och hela redskapet känns väldigt stabilt. Den är dock dyrast och du kan inte köra dips (en fästpunkt) eller uppdrag (om du inte har fästpunkten väldigt högt)

Ringarna är en favorit och den är inte så dyr. Om du skall köpa ringar så skulle jag helt klart välja de i plast även om de är dyrare eftersom de är mycket lättare att ställa om och har ett skönare grepp eftersom diametern är större. Nackdelen är att det inte är så lätt att göra övningar där fötterna är i slyngorna. Detta kan man i och för sig lösa genom att göra egna extra slyngor med spännband och ev en trädgårdslang om man vill ha det lite mjukare.

På ett gym tror jag att ett Redcord skulle passa bäst då det ser snyggast och mest proffesionellt ut, men då måste det vara den dyrare versionen (som klarar mest vikt). I och för sig så är det inga av de andra som ser oproffesionella ut så jag vet inte om designen motiverar det dyrare priset.

Junglegym II split, plastringarna och TRX är robustas och är man väldigt tung så skulle jag nog välja någon av dessa.

Med repstegen kan du göra övningar som du inte kan göra med de andra redskapen, men repstegen är inte så flexibel.

Med Junglegym, Redcord (och de egengjord slyngorna) kan du nog göra flest olika övningar då de har möjlighet att ha fötterna i slyngorna. Du kan dessutom höja och sänka dem mycket vilket innebär att du kan göra övningar nära golvet, men också pullups nära fästpunkten. Det är bara Junglegym som du kan fästa i dörren av de två (utan att skaffa mer utrustning).

Vinnaren
Om jag skulle välaj en lösning så skulle det bli de dyrare ringarna tillsammans med egengjorda fotstrapar. Detta pga av att jag håller på med Crossfit och vill kunna köra Muscle up. Annars kan du göra nästan alla övningar med dem, de har ett stort rörelseomfång och de ligger hyfsat till i pris.

Skulle jag bortse från från Crossfitträningen så skulle jag välja Junglegym II Split. Du kan göra de flesta övningar eftersom det är två delar, de är väldigt enkla att sätta upp, har ett hyfsat pris, ingår DVD, robusta spännband, du kan hänga dem i dörren, de är lättast att ändra höjd på och de har ett stort rörelseomfång. De har också den bästa lösningen för övningar med fötterna i slyngorna. Största nackdelen med dem är handtagen som är väldigt hårt jämfört med flesta andra lösningar, men de andra delarna uppväger detta. Man borde ju också kunna linda dessa med handtagstejp för innebandyklubbor eller tennisracketar.

Har du dåligt med pengar eller bara vill testa om slyngträning är något för dig så tycker jag helt klart att du skall göra dina egna slyngor.

Här en film där jag visar bl.a. hur man sätter upp de olika slyngorna och visar vad jag menar med rörelseomfånget.

5 kommentarer:

 1. Du vet inte av någon sida som dom har bra instruktioner på övningar som man kan skriva ut och sätta på väggen.
  Det följde inte med några till mina hemmabyggda ;-)

  Intressant sida du har!!

  SvaraRadera
 2. På Dinträning.se och på funcgyms sida så finns det instruktioner http://www.funcgym.com/TB/

  SvaraRadera
 3. Hej Mattias,
  Jag vill tacka för en bra sida samt tippsa om Stadiums slyngor.
  De har sänkt priset till 400 och är man medlem så har man 25% rabatt på det priset nu i dagarna.
  300 Kr för färdiga slyngor gör det onödigt att göra egna egna Pga priset.
  http://www.stadium.se/sport/traning/traningsutrustning/113647/casall-multi-balance-trai

  SvaraRadera
 4. Marketing is a critical aspect of any business, and it requires careful planning, execution, and ongoing refinement to be successful. Digital Marketing

  SvaraRadera
 5. The level of research and analysis presented in this post was impressive and provided valuable insights on the topic. investing in a gold IRA

  SvaraRadera