fredag 20 april 2012

Bra podcast om omega-3

Häromdagen så lyssnade jag på en bra podcast om essentiella fettsyror som omega-3. Det var Chris Kresser som  hade den. Han har också skrivit en serie artiklar om ämnet för den som vill gå ännu djupare.

Jag tror att just omega-6/omega-3 kvoten är väldigt viktig för vår hälsaa, då en för hög andel omega-6 ökar inflammationer i kroppen och man vet att just inflammationer ligger bakom många av våra olika sjukdomar. Jag är glad att jag testade min balans och fik veta att jag ligger på 2.8 till 1, vilket inte är perfekt men betydligt bättre än de flesta andra.

I podcasten pratar Chriss om hurvida man skall äta mycket fisk eller ta ett tillskott. Han menar att man också skall försöka att minska ner andelen omega-6 i kosten. Det är väl en anledning till att inte äta för mycket nötter, för de innehåller rätt mycket omega-6 fetter. Men framförallt så finns de i olika vegetabiliska oljor som t.ex. majsolja

En intressant sak han tar upp är att man ofta hör att man inte skall äta för mycket fisk pga risken för kvicksilver. Men han menar att de flesta fiskar innehåller selen och att det binder kvicksilver och att den ämne som bildas inte tas upp av kroppen så bra.

Hur som helst så rekommenderar jag er att lyssna på den.

Chris har också skrivit en artikelserie i 9 delar om hur han tycker man skall äta för god hälsa.
Jag har läst första delen som jag tyckte var intressant. Där pratar han t.ex. om hur spannmål, gluten, socker och soya påverkar vår hälsa negativt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar