fredag 24 februari 2012

LCHQ - Recension

Jag har fått möjlighet att recensera Fredrik Pauluns nya bok LCHQ - Lågkolhudratkost av högsta kvalité. Den ges ut av Fitnessförlaget

De flesta känner till förkortningen LCHF (Low Carb High Fat) och man kan väl säga att LCHQ (Low Carb High Quality) är en variant av det även om det finns en hel del olikheter. Utan att kunna allt för mycket om LCHF så tror jag att man har ännu mindre kolhydrater och mycket mer fett (framförallt mättat fett) än i LCHQ.

Skulle nog säga att Fredriks LCHQ-diet är ganska lik den diet som jag skulle ha rekommenderat för några månader sedan. Dvs begränsat intag av kolhydrater (men inte ta bort dem), rätt stor del protein och en blandning av fetter där en stor del skall vara enkel- och fleromättade fetter. Men nu när jag läst en del om paleodieten (kommer en recension av Robb Wolf´s - The Paleo Solution) så är jag inte lika säker på att jag håller med Fredrik om allt även om en hel del stämmer överens med paleotänket. Liksom paleodieten så är tanken att du skall äta så "hel" mat som möjligt, dvs du undviker processad mat, raffinerat socker, tillsatser, sötningsmedel och transfetter. Men som Fredrik skriver så kan detta kräva lite mer planering och tid än vad du är van vid. Han menar också att köttet man äter bör vara från vilt, då de flesta av dagens boskap är matade med kolhydratrika spannmål (istället för gräs), vilket gör att de får en ogynnsam fettsammansättning.

Han börjar boken med att beskriva kolhydrater, protein och fett och hur de påverkar kroppen. Vi får också veta hur kroppen påverkas av en diet med relativt lite kolhydrater och vad ketos är.
Han tar också upp antioxidanter och även probiotika. En intressant del är där han tar upp hur man bör tillaga olika livsmedel för att bibehålla näringsämnen och inte göra dem skadliga.


Jag gillar delen där Fredik lyfter upp sina favoritlivsmedel och beskriver dem lite extra. Här skriver han om allt från frukt, kryddor, kokos till fond, tofu, blötdjur och proteinpulver.
Han skriver om olika drycker som han tycker kan ingå i dieten och där ingår bl.a. rödvin.

Att han även skriver om träning tycker jag är bra då det ofta glöms bort i olika dietböcker. Han beskriver hur han själv i perioder tränat alldeles för mycket.  Tyvärr så tror jag att hans varningar för det gör att de som läser boken kan få en känsla av att man inte skall ta ut sig för mycket under träning och att det kanske räcker med vardagsmotion. Men läser man vad det står så menar han att det bör finnas både konditons- och styrketräning med på schemat.

Jag tycker att det är intressant att han faktisk fokuserar på att detta är en diet som man äter för att framförallt må bra och inte att gå ned i vikt. Han menar att om man är ute efter att gå ner i vikt så skall man jobba efter hans Isodiet, men självklart beror det ju mest på hur mycket du äter  och rör på dig, så helt klart kan du gå ner i vikt med LCHQ.
Han tar ändå upp att man kan mäta sina framgångar, men att vågen då inte är det bästa måttet.
Gillar att han tar upp andra faktorer för att må bra som t.ex. sömn.

Vad skall man då äta enligt LCHQ?
Grönsaker, rotfrukter, nötter och frön. Frukt och bär i måttliga mängder.
Små mängder ris, quinoa och bulgur.
Fetter får man från olivolja, rapsolja, kokosfett, mejeriprodukter, avokado, nötter och oliver.
Proteinerna kommer från fisk, skaldjur, fågel, ägg, magert kött från vilt.
Mer än halva boken är recept och du får en meny för en LCHQ-vecka. Recepten verkar väldigt goda och beskrivs även med fina bilder.

Boken är väldigt behaglig att läsa och det är mycket fina bilder. Jag läste ut den under en dag.
Jag gillar boken även om jag inte köper allt fullt ut. Tror att de flesta skulle må mycket bättre om de åt enligt LCHQ istället för som Livsmedelsverkets rekommendationer och framförallt de som mest äter processad mat och snabbtmat. Den är också enklare att följa än en strikt paleodiet då den innehåller fler livsmedel.

Ta också och läs dessa recensioner av boken för att få fler perspektiv.

Recension från Lev Starkt

En annan recension från Kostdoktorn

Ännu en recension

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar