söndag 11 mars 2012

Träningsvärk, blodprov och kycklinglasagne

Idag har jag träningsvärk i vaderna efter gårdagens flyttning av syrrans lägenhet. Trodde dock att jag skulle känna mer i resten av kroppen. Idag tog jag en träningledig dag och vi var ute och fönstershoppade istället.

Har äntligen fått svar från en vårdcentral om att jag kan få ta blodprov. Var dock tvungen att vända mig till en vårdcentral som bedrivs i privat regi. De ville att jag skulle välja dem som vårdval och det känns helt OK eftersom de är de enda som kunnat hjälpa mig med det jag vill. Blir dock inte superbilligt då jag vill kolla rätt många olika markörer som triglycerider, D-vitamin, kolesterol (total, LDL, HDL och partikelstorlek), testosteron, magnesium, CRP (C-reactive Protein), glycated hemoglobin ( Hba1C tror jag det kallas) och vita blodkroppar. Tycker att det är rätt intressant så det får väl kosta lite. Dock kommer jag inte testa alla parametrar efter min paleokur på 30-dagar. Vilka prover det blir beror på vilka värden jag får. De markörer jag valt har jag mestadels valt utifrån det jag läst och hört av Robb Wolf. Skall bli intressant att se om jag kan tolka dessa resultat då jag inte är helt säker på att de har samma enheter i USA. Men annars måste det ju finnas omvandlingstabeller.
Fick dock ingen information från vårdcentralen om jag behövde boka tid eller bara kunde åka till deras labb. Hoppas det är drop-in för då kan jag åka dit på förmiddagen imorgon. Vissa prov kräver fasta innan så innan jag vet vad som händer så blir det till att hoppa över frukosten imorgon.

Testade föresten ett riktigt gott recept till middagen. Det var en kycklinglasagne och det var inte paleo då det innehöll både pasta och mejeriprodukter. Dock så var det ingen mjöl i såsen så betydligt bättre än vanlig lasagne. Man började med att fräsa upp kyckling (i småbitar) tillsammans med fryst spenat, lök och vitlök (jag la till champinjoner också). Sedan saltade och pepprade man och tillsatte creme fraiche och vatten.
Vitsåsen gjorde man av keso och mjölk (som man även saltade och pepprade. Man skulle också rosta pinjenötter. När jag handlade till receptet så fick jag en lite chock när jag skulle handla just pinjenötter då kilopriset låg runt  600 kr/kg. Tror 60 g kostade drygt 30 kr. Antagligen hade man kunnat utelämna dessa eller tagit solrosfrön istället, men första gången man gör ett recept vill man följa det så mycket som möjligt. Dock så kommer jag minska ner vattenmängden nästa gång jag gör den, då den blev lite vattnig. Man skulle säkert kunna ha i fler grönsaker i den som zuzzini, palsternacka eller sötpotatis.

2 kommentarer:

  1. Det där receptet är allt annat än Paleo. Känns mer som Low fat High Carb recept lite 90 tal över det ;-). Varför vatten och creme fraiche. Kör grädde i stället. Byt ut lasagnplattorna som är MJÖL. Mot Skivad zucchini och abergin då blir det mindra kolhydrater och mer nyttigt fett.

    SvaraRadera
  2. Jag skrev "Det var en kycklinglasagne och det var inte paleo då det innehöll både pasta och mejeriprodukter", för att belysa att det inte är paleo. Innan jag gjort mina blodprov så vill jag inte köra helt paleo då dessa inte skulle visa en startpunkt då. Redan nu så är många av mina mål paleo, men jag försöker medvetet att få in "vanlig mat också". Ska helt klart köra lasagne med aubergine när jag sätter igång med min paleodiet. Men då utan mejeriprodukter som grädde, creme fraiche och mjölk. Kanske med krossad tomat och kokosmjölk

    SvaraRadera