måndag 18 januari 2010

Bokrecension - Stora Boken Om Styrketräning

I höstas köpte jag och läste ut boken Stora Boken Om Styrketräning (192 kr på Kulturbutik.se) skriven av chefredaktören på Fitness Magazine, Marie Kjällman och Per Wikman som bl.a. utbildar personliga tränare på The Academy.

Överlag en bra bok även om jag saknar vissa bitar.
Skulle t.ex. vilja att de tar upp musklernas kraftkurvor och hur man skulle kunna anpassa övningarna till att följa dessa (kommer skriva ett inlägg om det senare).

De inledande delarna innan övningsdelen är bra, även om jag saknar den grundläggande muskelteorin. Man går igenom styrketräningens positiva effekter, hur man formulera mål, affirmationer, tester för utvärdering, säker träning och kroppshållning.

Övningarna beskrivs sedan med text och stora bra och illustrativa bilder.
Man får tips på hur man kan variera övningarna eller göra dem lättare/svårare. De graderar också hur svår övningen är. Det jag saknar här är hur olika övningar för samma muskelgrupp påverkar på olika sätt. Skulle vilja att de t.ex. beskrev vad skillnaden om du tränar bänkpress kontra kabeldrag nedifrån eller bänkpress kontra bröstpress i maskinen. Ett annat exempel är att de beskriver Frenchpress i 135 grader och sedan skriver att man kan testa i 90 grader, men man talar aldrig om vad skillnaden är. Något som jag också skulle uppskattat är om de tagit upp vanliga fel man gör i de olika övningarna. I vissa axelövningar som drag till hakan och hantellyft åt sidan skulle jag velat haft större varningar för inklämningsrisken (se inlägger Mindre bra övningar i gymmet).

Övningsbanken är uppdelad efter muskelgrupper och i början av varje muskelgrupp ger de bra tips om vad man skall tänka på, som att man t.ex. skall lägga in enarmsövningar när man tränar armar för att komma till rätta med obalanser. Man tar också upp vanliga skador.
På magträning tar man bl.a. 5 steg till tvättbräda och man får då veta att förbränningsträning är en viktig del för att lyckas med det (vilket jag märkt att många inte har koll på)

Efter övningsbanken så skriver man om periodisering och variation vilket jag tycker är viktiga delar. Man går man igenom olika styrketräningsbegrepp, som t.ex pyramidträning och dropset.
Ett kapitel handlar om bålstabilitetsträning och ett annat om stretching.

Man får också en hel del olika förslag på olika träningsprogram beroende på vad man har för mål med träningen.

Ett uppskattat inslag är att de i slutet av boken tar upp andra ämnen som kost vid träning, konditionsträning, fettförbränning och återhämtning/vila.

I slutet av boken har man en ordlista på olika termer inom träning.

Sammanfattning
Även om jag saknar vissa bitar så är boken en bra bok för den som vill börja träna styrketräning. Många olika övningar beskrivs och jag tror att även den som tränat ett tag kan få lite nya övningar att variera sin träning med. Gillar framförallt delarna före och efter övningsbanken och rekommenderar den som läser boken att läsa dessa och inte hoppa på övningsbanken direkt.

2 kommentarer: