tisdag 19 februari 2013

Recension av Dr Hexbergs bok "Nytt liv med riktig mat - Frisk med LCHF"

Jag fick boken Nytt liv med riktig mat - Frisk med LCHF av Dr Sofie Hexeberg i julklapp av min kära fru. Visade sig vara en riktigt intressant bok.

Sofie är läkare och kostexpert i Norge. Hon är medicine doktor och har i sin forskning studerat vilka effekter fett, fibrer och kolesterol i maten har på blodfetter och hjärtats funktion. Sofie trodde länge att fettet var boven och när hon arbetade på en diabetesavdelning gav hon råd om att äta en fettsnål kost. Hon var också vegetarian under en längre tid. En period arbetade hon på Statens läkemedelsverk och där förundrades hon över hur lite effekt många mediciner har. Men så en dag började hon läsa artiklar av läkare och andra terapeuter där man berättade om vilka framgångar deras patienter haft med en lågkolhydratskost (s.k. LCHF - low carb high fat). Till slut fick hon erkänna för sig själv att hon hade fel och att människan inte är ämnad varken för att vara vegetarian eller för att äta fettsnål kost. Hon testade själv LCHF och blev friskare (dock först efter en jobbig övergångsperiod). Hennes uppblåsthet, sura uppstötningar och sötsug försvann och dessutom fick hon jämnare humör.
Sofie började då råda sina patienter att pröva LCHF och märkte hur de ofta fick bättre resultat än vad andra fick med mediciner.

I denna bok har Sofie samlat många fall där patienten har botats/förbättras genom en LCHF-kost. Efter varje beskrivning av ett patientfall går hon igenom sina teorier om varför en lågkolhydratkost fungerar så bra på det aktuella sjukdomstillståndet.

Hon börjar boken med att förklara vad fett, kolhydrater och proteiner är och sedan kommer ett kapitel om övervikt och fetma. Exempel på andra tillstånd som hon tar upp är högt blodtryck, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, gallsten, hypethyros (sköldkörteln), fibromyalgi, artros, Bechterew, psoriasis, sarkoidos, tandköttsinflamation, ME, PCOS, infertilitet, migrän, förmaksflimmer samt smärta i leder och muskler. Hon förklarar även vissa blodprovstest och provvärden och man får oftast se hur hennes patienters värden förändras efter kostomläggningen jämfört med före.

Läsaren får sedan veta hur man äter kosten som Sofie rekommenderar, hur måltider ska vara uppbyggda o.s.v. Det jag reagerar lite på är att hon mest är intresserad av att kraftigt minska mängden kolhydrater, det verkar dock inte spela någon roll vilka slags kolhydrater du äter. Hon menar t.ex. att man kan äta bröd i små mängder vilket vanligtvis inte brukar ingå i en LCHF-kost. Generellt brukar den mindre mängd kolhyrater som får intas i en LCHF-kost komma ifrån grönsaker som odlats ovan jord. Själv tror jag att många inte mår så bra av att äta produkter baserade på vetemjöl eller andra spannmål som innehåller gluten, oavsett om mängden är liten eller ej, men den kopplingen verkar inte Sofie göra.

Boken innehåller en samling recept, men här saknar man lite bilder för att bli inspirerad till att testa dem. Vidare tar hon snabbt upp ämnen som motion och motivation. Hon nämner även att en ketogen kost (extremt lite kolhydrater) och VLCD (väldigt få kalorier) kan vara bra i vissa situationer.

I slutet finns en genomgång av olika medicinska termer och vitaminer/mineraler. Det finns även listor som visar kolhydratsinnehållet i många livsmedel. Sist men inte minst kommer det rätt mycket tips på litteratur och referensartiklar.

Som sagt en väldigt intressant och givande bok och de många verkliga patientfallen är spännande att läsa om. Detta är en bok som jag tycker att de flesta borde läsa. Sedan kan man själv avgöra om en traditionell kost baserad på mycket kolhydrater är värt priset din hälsa får betala.

Bokfakta
Förlag: Optimal förlag
Sidor: 229 sidor
Pris: 183 kr (på Adlibris)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar