lördag 17 juli 2010

Bokrecension - Hardcore Circuit Traning for Men

Var lite nyfiken på den boken efter att ha läst några recensioner på Amzone.com. Tyvärr så levde den inte upp till mina förväntningar.

Den är skriven av en professionell boxare och coach och en kille som håller på med konditionsidrotter och är amatöboxare. Min erfarenhet av att träna för folk med kampsorts/boxningsbakgrund är att de ofta saknar kunskap av hur kroppen och övningar fungerar, men att övningarna skall kännas jobbiga.

Boken består av 10 olika cirkelträningar i olika miljöer och med olika redskap som t.ex. skivstång, balansboll och kettlebell.
De flesta övningarna är inget nytt och vissa är rätt enkla, medans några kräver riktigt mycket av den som kör ( t.ex. enarms armhävning och enbensböj/pistol).
Överlag så tycker jag att det är lite väl många repetioner på övningarna  för att det skall ge någon riktig styrketräning (20-60 st), men det blir ju jobbigt med flåset då vilket kanske är meningen.
Ibland känns det som att det är viktigare att det bränner i muskeln än att övningen verkligen ger något som t.ex. i cirkeln med viktplattan
Okej det finns faktiskt några roliga och annorlunda övningar. Den cirkeln som tilltalar mig mest är en där man har en sandsäck och en uppförsbacke. Lite roligt är också att de lagt in en cirkel där de använder simning i en pool.

Vissa instruktionsbilder är riktigt dåliga. De visar t.ex. en Kettlebell sving där kettlebellen hänger rakt ner när armen är framåt. Om man kommer i den positionen så har man jobbat alldeles för dåligt med ben och höft.
Saknar också att de inte ger så mycket alternativ till hur man kan göra övningen lättare eller tyngre

Ett plus är att de har angivit en länk till en Youtubefilm vid varje övning. Men det är lite krångligt att skriva in adresser som t.ex.  http://www.youtube.com/watch?v=W1UVCto6xMQ. Dessutom verkar det som om inte har gjort filmerna själva utan att de istället letat fram olika filmer och även där är det lite blandad kvalite på utförandet. Har inte gått igenom alla filmer, men någon av de jag letade efter fanns inte överhuvudtaget. Hade känts mer seriöst om de hade gjort filmerna själva och kanske lagt in lite instruktioner i dem. 

I början av boken går de snabbt igenom lite träningstips och teori om kost och träning. De slutar boken med att ge förslag på tester som t.ex. Beep-testet och Maxtest (1 RM). Personligen så kör jag aldrig styrkemaxtest eftersom jag tycker att skaderisken är för stor och författarna tar även upp det. Om man inte är elitidrottare så tycker jag inte man skall ge sig på det på egen hand. När man dessutom visar en sittande rodd med böjd rygg och vill att man skall köra max där så blir jag väldigt bekymrad eftersom många ryggar kommer skadas om man följer boken. De går även igenom en cirkelstyrka som man kan ha som test. Det är Spartan 300 cirkeln. Tyvärr får man inga viktrekommendationer och dessutom så tror jag inte så många vanliga motionärer skulle klara av den eftersom den börjar och slutar med 25 chind/pull-ups.

Hade väntat mig mer av boken och ibland känns den riktigt dålig, men den kan nog ge den som i vanliga fall bara tränar i maskiner några nya idéer. Jag läste ut boken på några timmar eftersom det inte är så mycket teori utan mest bilder och övningsgenomgångar, vilket faktiskt var en positiv sak med boken. Min tanke med att köpa boken var att få inspiraton till nya övningar och träningssätt och till viss del fick jag några nya tips på övningar, men jag vet att det finns andra böcker som kan ge mer inspiration och så finns det ju massor av filmer och sidor på internet som ger mer inspiration än denna bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar