fredag 7 december 2012

Recension - Bodylicious

Har fått möjligheten att recensera boken Bodylicious - Så får du din drömkropp som är skriven av bloggarna Sofi Fahrman och Julia Fors

Sofi står bakom Sofi´s Mode på Aftonbladet och har varit programledare för Stylisterna. Julia bloggar för Aftonbladet Wellness och är utbildad kostrådgivare.

Vid första anblicken så blev jag inte så imponerad. Två snygga smala tjejer i bikini på framsidan gör att man lätt leds in på att tro att detta är en bantarbok. Antar att man gjort den framsidan och titeln "så får du din drömkropp" för att man tror/vet att det säljer. I själva verket tycker jag att boken tar fram rätt sunda ideal och idéer även om jag inte håller med om allt som skrivs i boken. Hade varit intressant att se hur försäljningen skulle gått om man istället valt titeln "Bodylicious - Livsstilen för ett hälsosamt liv" och haft en mer neutral framsida. Tyvärr så hade den nog inte gått lika bra, för löftet om att få en snygg kropp slår högre än att ha en hälsosam kropp. Dessutom tror jag att många som inte läser boken, pga titel och framsida, inte skull göra det ändå eftersom de har en förutfattad uppfattning om författarna. De har ju en bakrund med att jobba med Sofi Mode på Aftonbladet (dvs med mode och utseende).

Nog om det och över till boken.
Första delen av boken skrivs mest av Sofi och den handlar om träning och en aktiv livsstil. Hon beskriver sin bakgrund inom träning och hur själv försöker ha en aktiv livsstil. Gillar att hon skriver att man inte behöver springa på gymmet varje dag utan att man måste träna smart och effektivt då de flesta har ett hektiskt liv. Vi får också veta att vi inte bara bör träna medelintensiv kondionsträning utan också styrketräning och intervallträning.

Du får flera olika övningstips. De flesta kan du göra utan redskap, vilket på sätt och vis är lite motsägelsefullt då de tipsar om att du bör använda vikter som utmanar dig. Det jag saknar i övningsförklaringarna är tips på hur du kan göra dem tyngre eller lättare. Som det är nu så känns det som att målgruppen för övningarna är den som är motionär och som har lite vana av att träna, men inte nybörjare eller den som är vältränad. I denna del så märker man att boken är skriven för tjejer för det finns först en del för ben, men sedan kommer en annan del som är för rumpa. I min värld är detta samma sak i de flesta fall. På ett ställe så märker man att Sofi inte jobbar med träning då hon lägger in boxning med hantlar som en bröstövning trots att tyngdkraften på vikterna går nedåt och att det då är en axelövning. Överlag så är övningarna som man valt att beskriva bra övningar även om det är några som kanske inte är de bästa för axlarna.

Du får 15 tips på hur man håller sig till sin träningsplan och en rolig del är där de återger lite tips från kända PT som de intervjuat under åren som t.ex. Tracy Anderson som tränat Madonna och "The Assmaker" David Kirsch.

I en del så får du lite snabba och bra tips på vad du kan göra för att undvika svullen mage där man bl.a. de bl.a. tar upp man kan ta bort gluten, vilket är det jag själv skulle rekommendera.

Julia skriver om kosten och hon menar att man skall äta ren mat, vilket om jag fattat det rätt är så lite processad mat som möjligt och det håller jag verkligen med om. Däremot så är jag inte så håller jag inte med om deras tankar kring kolhydrater där de rankar fullkornsbröd, fullkornspasta och bönor högt. Inte direkt paleo som jag tror mer på. Och som vanligt så är man inte så förtjust i mättat fett och menar att det bl.a. leder till ökad risk för hjärtkärlsjukdomar, trots att det inte finns så mycket vetenskap bakom det (se bl.a Uffe Ranskows sida). Men man lyfter fram de viktiga omega-3 fetterna och man nämner även kokosolja.

Överlag gillar jag ändå deras tankar om maten och de har en sektion där de tar upp olika typer av cravings och hur man undviker dem. En del av kostkapitlet handlar om fest och alkohol, vilket kanske är intressant för de som är i den åldern (inte direkt ofta en annan går ut på stan och festar).

Du får en en del recept på framför allt mellanmål som t.ex. hur du gör din egen proteinbar. Annars får du en måltidsplan för 7 dagar i den del som kallas Bikini Bootcamp om du någon gång skulle behöva slimma till dig inför ett viktigt event (annars så avråder de mest från att försöka med några quickfixdieter).

Boken avslutas med en Bikinibootcamp där de lagt upp hur du skall träna och äta (inga recept) under 3 veckor. Detta kan vara en bra hjälp för dig som vill ha ett färdigt program att följa.

Blev faktiskt förvånad över att man har med en källförteckning, men på flera ställen  i boken så hänvisar man till att det finns forskning (typ forkning visar) utan att man har med det i källförteckningen. Jag är t.ex. nyfiken på vart de fått påståendet att potatis har visat sig ha en tendens att lagras som fett på magen.

Sammanfattningsvis så kan jag säga att jag gillar boken och deras syn på hälsa. Namn som Bikini-Bootcamp gör att man lätt tror att de mest tänker på utssendet och visst kommer det upp sådana tankar då och då, men rätt ofta så tar de upp det viktiga är att må bra och ha en god hälsa. Den är mest skriven för tjejer, men som sagt så finns det många kloka ord som även kan passa in på oss killar. Träningsprogrammen i boken är inget för den inbitne gymråttan, men de fungerar säkert bra på den breda massan av motionärer och de som vill börja träna igen.

Bokfakta
Förlag: Nordstedts
Sidor: 160 st
Pris på Adlibris: 164 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar