måndag 20 februari 2012

Omega-3/omega-6 balans

Jag har länge vetat att balansen omega-3/omega-6 är viktig för god hälsa. Nu när jag läser (och lyssnar) mer om paleo så förstår jag att mycket av deras livsmedelsval görs för att att jämna ut denna balans.
Det ideala är att den är 1:1 eller 1:2, men i dagens samhälle är det vanligare att den är närmare 1:20. I och med att omega-6 fetter verkar inflammerande på kroppen så vill man inte att de skall vara så dominerande.
Det är därför som man rekommenderar tillskott på rätt stora doser omega-3. Man rekommenderar 2-4 g EPA/DHA per dag. De flesta kapslar innehåller 1 g fiskolja, men bara 35 % EPA/DHA, vilket innebär 6-12 kapslar per dag.

Jag har nu beställt ett test från Oil4Life som kollar vad jag har för omega-3/omega-6 balans.

Så här står det om testet på deras hemsida
Oil4Life Test visar din fettsyraprofil, Omega-6/Omega-3 profil och ditt skydd mot livsstilsproblem.


- Anger Omega-6/Omega-3 balansen i kroppen.


- Mäter Omega-3, Omega-6 och Omega-9 nivåer i kroppen.
- Anger 3 viktiga riskfaktorer för utveckling av livsstilsproblem.
- Visar hur starkt stöd ditt dagliga intag av fettsyror ger till ditt naturliga försvar. Visar även ditt fettintag, uppdelat i grupper, vilket underlättar för dig som tänker på din vikt. 
Testet tar du enkelt själv. Det behövs bara ett par droppar blod på det medföljande filterpapperet. Svarskuvertet skickas till St. Olavs sjukhus i Trondheim. Testet innehåller en personlig kod och är helt anonymt. Testresultatet får du efter ca 10 dagar på internet.
När du fått svar på testet får helt gratis hjälp med att tolka det om du ringer till Oil4Life.
Testet är kanske inte det billigaste (785 kr) men jag tycker att det är värt det för att se vart man är.
Själv så köpte jag två stycken för att kunna utvärdera om det blivit någon skillnad efter mina 30 dagar strikta paleo som jag räknar med att starta med nästa vecka (håller på att kolla om jag kan göra några andra blodprov innan jag sätter gång)

Beställde även Oil4Life fiskolja (Balance). Enligt dem (och det låter vettigt) så har många fiskoljor inget bra skydd mot oxidativt skydd, men det har de i sina produkter (något som de kallar AMX1 Formeln) och de menar om man tar deras tillskott i 100 dagar så skall balansen vara återställd till det den skall vara. Skall bli riktigt intressant.Läs mer om omega-3/omega-6 balansen på Sanna Edins blogg

Läkartidningen om omega-3/omega-6 balansen

Paleobloggen skriver om det också

Här skriver Robb Wolf om fiskolja

4 kommentarer:

 1. Men varför ska du köpa omega 6 och omega 9 fetter, det är ju Omega 3 som är svårt att få i sig genom kosten, inte omega 3och9. Köp vanlig omega 3 och laga mat med olivolja så blir det ju samma sak och billigare!

  SvaraRadera
 2. Hmm jag är lite tveksam till att mat och kost skall vara som en hel vetenskap. äta har vi alltid gjort. Och överlevt med för delen. Nja... jag ser nog fortfarande mat som mat. Tänker mer i banorna att äta årstidsbaserat, ekologiskt och rent så långt lagret räcker.

  SvaraRadera
 3. Micke@ - Det viktigaste är att få till balansen och nu tänkte testa att köra deras koncept fullt ut. Fördelen är att jag nu kan kontrollera att det verkligen fungerar.

  SuperSHEro@ - Vissa saker är svåra att få i sig via maten. De flesta har som sagt en oblans. Men självklart om man äter ekologiskt och kött från gräsätande djur så minskar man intaget av omega-6. Men om du inte äter väldigt mycket fet fisk så tror jag inte så många får i sig tillräckligt med omega-3. Och klart att man överlever utan tillskott, men det är bara frågan hur bra man mår. Tror många skulle må mycket bättre om de tog tillskott av omega-3 och D-vitamin, även om de inte känner sig sjuka (som jag t.ex.). Har man sjukdomar och problem skulle jag helt klart rekommendera att man testar tillskott av dessa saker (självklart skall man diskutera det med sin läkare)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och därom tvistar den lärde. :)

   I slutändan så gör vi alla det vi tycker att vi mår bra av. Och det är ju huvudsaken.

   Radera