fredag 14 december 2012

Köpa Foamroller - Stort test av stabilitetsrullar

Jag har på senare tid fått frågor om vart man kan köpa en bra foamroller. De som jag själv har/använder och gillar har jag beställt från USA (OPTP) och det är kanske inte det man vill rekommendera. Bestämde mig då för att testa ett gäng (13 st) olika foamrollers (andra namn är stabilitetsrulle och pilatesrulle).


Vad skall man tänka på när man köper en foam roller?
Först så bör man veta vad man skall använda den till. Skall man använda den för självmassage (myofascial realese)/triggerpunksbehandling eller som bålträning/pilatesträning? Skall man bara använda den till massage så är det bättre att ta  en kortare variant då den tar mindre plats. Du kan även träna vissa övningar med den korta varianten, men den längre kan du använda som träningsbänk (lite vingligare) när du tränar med dina hantlar. Är man flera som skall ha så kan man köpa en lång och själv dela den (inte testat, men tror det borde gå). Jag tycker det är viktigt att den håller formen, vilket ofta inte är fallet om den är för mjuk. Dock kan en del tycka att det är obekvämt att träna på en hård foamroller, dessutom rullar den lättare och då blir övningarna lite svårare. Är man lite smärtkänslig och vill använda den till massage så kan den hårdare vara för tuff. Själv gillar jag den hårdare varianten för massage och vill man ha träningen lite lättare så kan man alltid lägga foamrollern på en matta så rullar den inte lika lätt. Det finns modeller där man har en hårdare kärna och lite mjukare yttre skickt och då blir det lite mjukare, men den håller ändå formen. Till vissa rullar så kommer det med övningsförslag, men med tanke på hur lätt det är att få fram det på nätet så är det nog inget man behöver tänka på.

På mitt jobb så har vi mestadels den hårdare foamrollern från OPTP  men även några mjukare som vi köpte från Varsam. En del av mina deltagare tycker att de hårda är för hårda både att träna på och att massera med, men det jag har märkt är att dessa mjukare foamrollers lättare tappar formen även om just de vi har inte är så farliga som de jag stött på på andra gym. När jag besökt olika gym som haft foamrollers så har de ofta varit alldeles deformerade (ej runda längre) och jag trodde att de flesta foamrollers skulle vara som dessa. Men de som jag fick möjlighet att testa har varit riktigt bra och verkar inte deformera sig. Har ju inte testat dem någon längre tid så jag vet ju inte hur de beter sig i längden. Dock är nästan alla rätt hårda. De som jag upplever som mjukast (även om det inte är jättestor skillnad) är den mjukare från HEfitness och den från Foamroller.nu och de hårdaste är de från Eleiko. Enligt mina preferenser så är faktiskt Eleiko´s full hard faktiskt för hård, medan alla de andra rullarna i testet ger ett behagligt tryck när man masserar (beror självklart på hur känslig man är). De flesta foamrollers tappar formen (intryckning) i ett tag om man står med övre delen av smalbenen på dem i ca 20 s (mitt sätt att testa) och behåller det ett bra tag. De som man inte märkte någon intryckning efteråt av är Elioko´s och The Grid. HEfitness hårda variant går dock rätt snabbt tillbaks till ursprungsläget. Verkar vara lite olika typ av material och ytbehandlingar på de olika foamrollerna. Den från Foamroller.nu blir lite statiskt laddad vilket gör att den drar till sig lite hårstrån och smuts och jag tror att den är svåraret att torka av. Men för min del så känns det inte som ett problem. De flesta har relativt släta ytor även om de har något typ av mönster så de är nog rätt enkla att hålla rena. Dock så skulle det kunna vara lite problem med den mjukare varianten från HEfitness.

Resultat
Skulle faktiskt rekommendera alla rullar som jag testat (med en liten brasklapp för HeFitness mjuka variant som skulle kunna tappa formen i framtiden). Men om jag själv skulle köpa en lång foamroller så skulle jag välja HEfitness hårda stabilitetsrulle både p.g.a. priset och att den är hård men ändå ger ett bekvämt tryck. Gillar också att den är lite längre än de andra rullarna. Gillar också Spartans lite häftigare rulle och även The Grid finns som en lång variant. Bor du i Stockholm så är det billigaste valet om du vill ha en hård lång foamroller den från Träningsspecialisten.
Vilken är det då om man bara vill ha den kortare varianten?
Tycker man inte att pengar är ett bekymmer så rekommenderar jag The Grid från Motion.se. Gillar också Primalfitness varianten, men även här ligger HEfitness kapade variant av deras hårda foamroller bra till (den är ju även det billigaste alternativet). Reser du mycket så är Eleikos Hard ett bra val då den är liten, slitstark och lätt.

Efter filmen härunder, där jag visar vad man kan göra med foamrollern, så beskriver jag alla rullar som jag testat. Du kan också få tips på övningar om du går in på Core Performance.
I dagarna så har Erik Börjesson också släppt en bok i ämnet och den heter Sportmassera själv med redskap (det kommer komma en recension av den i ett senare inlägg)Foamroller.nu
Färg: Svart
Material: EVA
Vikt: 240 g
Pris 45 cm (45.5 cm uppmätt ), Ø15 (14.5 cm uppmätt) cm : 250 kr
Pris 90 cm, Ø15 cm: 350 kr (Ej testad)
Frakt: 80 kr per beställning
Bland de mjukare rullarna i testet, men absolut inte alls för mjuk. Prisvärda även om de inte är allra billigast. Är ni flera som beställer så blir frakten billigare. Min rulle blev lite statiskt laddad så den drog åt sig lite smuts (hårstrån) och ytan är lite svårare att torka av då den inte är lika slät som de andra, men det är inget större problem. Att ytan är lite strävare kan säkert vara en fördel om man har ett halt golv.

Sissel pilates roller pro från Fysioett
Färg: Blå (finns också blåmelerad i den längre varianten)
Material: Syntetiskt Gummi, Ftalatfri
Vikt: 700 g
Pris 90 cm (93 cm uppmätt), Ø15 cm: 439 kr
Pris 45 cm, Ø15 cm: 263 kr (Ej testad)
Frakt: 120 kr per beställning (fraktfritt över 500 kr)
Ingår stor träningsposter med 6 övningar, vilket kan vara ett plus för vissa.
Bra rulle som ger ett skönt tryck.
Sissel har även 2 andra modeller som jag inte testat, men jag tror de är mjukare.

Casall
Färg: Svart
Material: 85% Polyamide, 15% Elastan
Vikt: 635 g
Pris 90 cm (91.5 cm uppmätt), Ø15 cm: 479 kr (Sportamore)
Frakt: Gratis
Bra rulle som ger ett skönt tryck. Bland de mest prisvärda om man skall skicka efter (gratis frakt).

Spartan (Butik i Motala)
Färg: Svart/blå
Material: ?
Vikt: 755 g
Pris 91 cm, Ø15 cm: 425 kr
Frakt: 120 kr
Just den som jag fick prova hittade jag ingen bild på i deras webbutik, men det kan vara så att de fått in en ny modell. Jag gillar färgen på den och tycker den är häftig. Bland de hårdaste (men som sagt väldigt lite skillnad) och den ger ett skönt tryck.

Blackroll från Eleiko
Färg: Svart
Material: ?
Vikt: Hard 160 g
         Full hard 280 g
         Mini 25 g
Pris mini 15 cm, Ø5 cm: 175 kr
Frakt: Brukar vara gratis från Eleiko
Finns inte i webbbutiken ännu, men kan beställas genom att maila info@eleikosport.se
Finns i olika hårdheten och storlekar. Har inte använt den smalare så mycket, men jag tycker den passar bra till underarmar. Detta är de hårdaste rullarna i testet (även den som bara heter hard är hårdare än alla andra rullar) och de som deformeras minst. Gillar att de har ett hål i mitten, vilket gör att de är lätta att lyfta. De är också de kortaste rullarna vilket gör att de tar minst plats, men om man är väldigt stor och vill massera ryggen så kanske man vill ha en längre variant. Att de är minst och väger minst (hard och mini) är också en fördel om man reser mycket och vill ha med dem.
Eleiko har även två olika massagebollar i samma serie (mer om det i ett annat inlägg)

Grid från Motion.se
Färg: Orange
Material: EVA på ett hårt rör
Vikt: 610 g
Pris 90 cm, Ø14cm: 644 kr (Ej testad)
Pris 33 cm, Ø14 cm : 470 kr
Frakt: 113 kr
Ingår beskrivning på övningar och lite tankar runt triggerpunktsbehandling.
Här kan du läsa mer om den (pdf)
Den är uppdelad på olika zoner som skall påverka musklerna på olika sätt. Vet inte om jag känner någon större skillnad på de olika områdena, men helt klart en väldigt skön foamroller. Gillar också att den är ihålig då man lättare kan lyfta den och så kan ha andra saker i den när man förvarar den. Röret som är under gummit sviktar lite vilket gör att man får ett skönt tryck. Gillar ytan då den gör att rullen inte glider om man skall träna med den (t.ex. höftlyft med fötterna på rullen). Testets dyraste rulle.
motion.se har de också många andra bra triggerpunktsredskap.

Primalfitness.se 
Färg: Blå
Material: Hårdare material i mitten, men mjukare yttre del
Vikt: 385 g
Pris 45 cm, Ø14.5 cm: 269 kr
Frakt: 120 kr/rulle, gratis upphämtning i Uppsala
En av mina favoriter. Gillar denna rulle då den är skön och jag vet att den håller formen (de har den nämligen på Crossfit Örebro). Smart att ha en hårdare rulle i mitten och ett mjukare material ytterst då man får ett behagligt tryck.

HE Fitness (butik i Stockholm)
Färg: Båda är blåa, men i olika nyanser
Material: ?
Vikt: Lång hård 670 g
         Lång mjuk: 575 g
Pris Mjuk 91 cm, Ø15 cm: 299 kr (ord. 399 kr)
Pris Mjuk 45.5 cm (kapad), Ø15 cm (ej testad): 149 kr (ord.199 kr)
Pris Hård 110 cm, Ø14.5 cm: 399 kr (ord. 499 kr)
Pris Hård 55 cm (kapad), Ø14.5 cm: 199 kr
Frakt: 59-69 kr, Fraktfrit över 700 kr

Dessa två är några av testets billigaste rullar.
Den mjukare varianten liknar (i materialet) den mjuka som vi har på jobbet och den tappar lite form även om denna variant verkar bättre än den vi har. Den är helt klart ett bra budgetalternativ och även bra för de som är lite känsligare för tryck.
Gillar verkligen den hårdare varianten. Trots att den är bland de hårdaste rullarna i testet så är den behaglig att rulla på. Det beror nog på att den har en ojämn yta med små runda knoppar. Den är ca 10 cm längre än de andra långa rullarna, vilket är en fördel om man är lång och skall träna på den. Dock så tar den ju lite större plats. Det är den rullen jag skulle rekommendera både p.g.a. priset och att den ger ett väldigt bra tryck. Den går ju också att få kapad om man bara skall använda den till massage

Träningspecialisten (butik i Stockholm)
Färg: Grå
Material: ?
Vikt: 660 g
Pris: 91 cm, Ø15 cm: 375 kr (ord. 499 kr)
Frakt: 119 kr, Fri frakt över 2000 kr (tills 31/12 2012).
Bra rulle som ger ett skönt tryck. Bland de mest prisvärda (om man bor i Stockholm och inte behöver betala frakt)

Axis från OPTP (amerikansk sida)
Färg: Svart
Material: ?
Vikt: korta 191 g
Pris 92.5 cm, Ø15 cm: 20.40$ + frakt
Pris 31 cm, Ø15 cm: 10.40$ + frakt
Finns som lång eller kort modell
Det är den modell som jag själv använt längst. En relativt hård foamroller, men en relativt slät ytan vilket gör att den är lätt att torka av och det fastnar inte smuts på den så lätt. Håller formen relativt bra, men vissa har blivit lite böjda efter några års användning (detta har jag ju inte kunnat testa på de andra modellerna så jag vet ju inte hur det är med det).

5 kommentarer:

 1. Schysst inlägg!! Jag kör den från Spartan och den är kanon för mig. Jag skulle inte vilja ha en kortare för då funkar det inte att massera ryggraden när den ligger jäms med ryggen. TACK för kanontest!!! Ha det bäst! (Jag länkade ut denna på min egen FB sida nu, (inte Fokuserad Energi..)

  SvaraRadera
 2. TACK så mycket för dessa tips!!! :D

  SvaraRadera
 3. Håller med fullt ut. Riktigt bra startfält.

  Har själv Träningsspecialistens långa. Idag hade jag valt den korta, iom att jag enbart använder den till massage. Mindre lätt att transportera på cykel. Sticker ut som en mindre skorsten ur ryggsäcken under cykelturen till jobbet. Får rensa redigt med golvutrymme, annars slår jag alltid i ngt. Annars helt ok. Haft den ett knappt år. Håller samma form som när den var ny.

  Nyttjar liknande massage nuförtiden alltid innan träning. Kommer åt de där djävulskt sköna punkterna innan passet. Även fantastisk efter passet, framförallt mot överspänd sätesmuskulatur.

  Så, nästa köp blir troligtvis Eleikos full hard. Köpte en Grid, gav bort den till en bättre behövande. Den var riktigt bra. Vill dock ha det riktigt hårt. Det är skönast så.

  Casall säljer en knottrig kort sak de också nu, likaså Ompu (MMSports) (finns även andra företag). Vet ej om jag orkar/har råd att experimentera, utan kör på hardcore Eleiko.

  Återigen, skönt med djuplodande tester. Det finns så många sk#ttester på nätet.

  SvaraRadera
 4. Erik - Tror jag har en Eliko som jag inte använder (för hård för mig). Hör av dig om du vill köpa en lätt begagnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mattias - finns elikon kvar har du en köpare! Baggzalena@hotmail.com

   Radera