måndag 5 november 2012

Resension - Brödberoende

Jag har fått möjligheten att recensera boken Brödberoende - Hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa (eng. titel Wheat Belly) av William Davis. William är en hjärtläkare från USA som undrade varför han gick upp i vikt (och började bli diabetiker) trots att han joggade 5 till 8 km per dag och åt en hälsosam kost med mycket fullkornsprodukter utan skräpmat och godis. Han börjadd misstänka spannmål och framförallt vetet i sin kost och när han uteslöt vete så minskade vikten och han mådde bättre. Han annamade detta på sina patienter. Till hans förvåning så gick de inte bara ner i vikt och förbättrade sina insulinvärden, utan att patienterna även minskade sina problem med halsbränna, IBS, reumatisk värk, astma och menstruationssmärtor. Detta gjorde att han fortsatte att utforska varför och hur vete påverkar kroppen.

Detta är en väldigt intressant och tankeväckande bok. Han börjar med att beskrivs hur det moderna vetet vuxit fram och förändrats till något vårs kroppar har svårt att ta hand om och hur det numera finns i massor av processade livsmedel. Han tar bl.a. upp hur många av de moderna vetesorterna inte skulle kunna klara av att växa fritt utan människans inblandning (i form av bekämningsmedel och konstgödsel).

Vi får en inblick i hur omsättningen av vete går till och varför vete höjer blodsockret mer än vanligt socker.

En rubrik är "Gluten - lär känna din fiende", men vi får också lära oss om alubimer, probuliner och andra beståndsdelar i vete. I ett senare kapitel går han igenom celiak (glutenallergi) och glutenintolerans. Han menar att de inte alltid måste ge tarmproblem utan andra problem med t.ex. huden, levern, diabetes, astma och neurologiska nedsättningar. Han går också igenon hur Zonulinet gör att genonsläppligheten i tarmen påverkas negativt, vilket kan leda till autoimmuna sjukdomar som t.ex. ledgångsreumatism och Hashimotos (köldkörtelsjukdom).

Han skriver om vetets beroendeframkallande egenskaper och hur det ökar aptiten. Vi får också veta hur sambandet mellan vete och fetma ser ut.

Ett intressant kapitel handlar om AGE (Advanced glycation end product) som passande nog på namnet påverkar åldrandet. Han skriver att AGE bl.a. bildas som ett resultat av högt blodsocker och att det är orsaken till många diabeteskomplikationer som t.ex. neuropati och synskadot.

Andra kapitel i boken handlar om vetets påverkan på kolesterol, hjärt-/kärlsjukdomar, hjärnan, hudproblem och håravfall.

Då och då i boken så får man höra verkliga fall på hur bortagandet av vete påverkat hans patienter. Som t.ex. Jason som hade så ont i sina leder att han knappt kunde gå och som inte fått någon hjälp från reumatologen. Men när han tog bort vetet så försvann hans besvär (och kom igen när han testade igen)

Sista delen i boken handlar om hur du gör för att ta bort veter i din kost och vad det är för problem man kan stöta på. Du får ett förslag till 1 veckas vetefri meny. En intressant del handlar om vart du kan hitta vete och det visar sig vara på många ställen som man inte tror.

I slutet av boken så får du ett gäng recept. Den delen känns lite tråkig då man inte har några bilder på rätterna.

Han har hänviningar till massor av studier, men de har jag inte läst. Dock har jag sett många av hans tankar på annat håll i paleovärlden.
Tränastyrka.se så är de inte lika förtjusta i boken. I och för sig hade Jacob inte läst hela boken.
Läs hans inlägg här

Några andra recensioner av boken
Marianns LCHF
Ulrika Gabrielsson

Bokfakta:
Sidor: 340
Förlag: Optimal Förlag

Här några reklamfilmer för boken   

Här en intervjuv med William Davies

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar