fredag 6 augusti 2010

Bokrecension - Convict Conditioning


Grundtanken med boken är att man bara behöver träna med kroppen som motstånd. Han tar upp 6 st övningar som enligt honom räcker för att bli riktigt vältränad.

Jag gillar verkligen den här boken och mycket som han skriver om verkar riktigt vettigt. Varför slänga på massor av vikter på axlarna i benböjen och påfresta ländryggen när man istället kan göra djupa knäböj på ett ben.

Han dissar verkligen "vanlig" gymträning, vilket jag inte håller med om, men skriver även i slutet att man kan kombinera de båda typerna av träning om man vill.

Han har många bra säkerhetstankar om hur man bör lägga upp sin träning, även om han ibland säger emot sig själv. På ett ställe menar han att man skall gå lugnt fram och börja på lägsta nivån även om mna kan mer, medans han på andra ställen menar att man verkligen skall ta ut sig för att få resultat.

I varje övning så går han igenom en progression som han tycker passar för att lära sig den svåraste övningen.Den enklaste av de 10 progressionerna är väldigt lätt och passar kanske den som nyss varit skadad, men rätt snart så blir det betydligt tuffare.

De 6 masterövningarna (de svåraste) är Enbensknäböj (pistol), Armhävning på en arm (strikt med benen axelbrett isär och utan att tippa överkropp åt sodan), Pull-up (chins) med en arm, Armhävning i Hanstående på en arm, Benlyft från hångande och Upp till stående från brygga. Efter varje övning så får man även förslag på andra extraövningar som man kan lägga in om man blir uttråkad.

I slutet av boken så går han igenom hur han tycker man skall lägga upp träningen med antal uppvärmning, set, vila och det mentala. Man får även olika träningsprogram beroende på hur mycket tid man vill lägga ner och vilken fysisk form man är i.

Rekommendera denna bok för den som vill ha lite nya tankar och idéer. Har du bara en pull-up stång så kan du köra bokens övningar hemma (han använder också en baksetboll ibland) och få kanonresultat om man litar på vad författaren säger.

1 kommentar: