torsdag 13 januari 2011

Bokrecension - Den Nakna hälsan

Jag har läst Jonas Coltings bok "Den Nakna hälsan".
Jonas kan nog uppfattas som lite provokativ då många saker går lite emot vad folk i allmänhet förespråkar. I denna bok som behandlar många ämnen inom hälsa så får man sig faktiskt en hel del tankeställare.

Några ämnen som han tar upp i boken är
Hur löparskor skadar kroppen och att man istället skall försöka jobba mer med barfotalöpning
Hur medicintillverkarna såg till att vi massvaccinerade oss mot influensan trots att det inte behövdes.
Stenålderspromenader är den ultimata träningen
Att kroppen mår bra av att fasta då och då.
Hur skolan får oss avigt inställda till löpning
Man bör äta som man gjorde på stenåldern.
Tävlingsidrott och hälsa
Varför man inte bör bada i klorerade bassänger
Varför ska vi använda solskydd

Han menar att vi skall ifrågasätta det som vi vet är "sanningar" och han visar på många sätt hur han har gjort det själv.
Några exmpel på kapitel som finns i boken är
Kolhydratskonspirationen
Margarinkonspirationen

Kostrådskonspirationen
Myten om den farliga mjölken
Myter om vårt åldrande


I delen den Nakna träningen skriver mycket om löpning eftersom han själv sprungit många triatlon och ultralöpningslopp. Sist delen av boken beskriver den Nakna Själen och där skriver han bl.a. om att var lycklig och att livet är nu.

I den om den Nakna maten skriver han bl.a. om sin bror som helt gått över till att bara äta rå mat (t.ex. kyckling), vilket kanske inte skulle passa mig, även om jag börjat plocka bort mer och mer av den processade maten.

Håller med om mycket som han skriver, men ifrågasätter ibland hans resonemang och teorier. Tror t.ex. inte att bara för att man levde på ett sätt på stenåldern (och innan det) så behöver det vara det optimala sättet för oss att leva nu., även om många av våra vanor just nu med all säkerhet inte är det som passa oss bäst (tillsatser i maten, stillasittande jobb mm). En hel del vet man inte så mycket om så då bör man nog kolla upp det på andra ställen innan man tar det som en ny sanning. I slutet av boken ger han tips på böcker och hemsidor som han själv rekommenderar för den som själv vill skaffa sig mer kunskap.

Jonas skriver underhållande och har med många små historier som gör boken intressant. Det som man saknar är att han inte kan hänvisa sina påstånden till forskning ( ibland säger han att forskning finns med ger ingen hänvisning till det), men det tar han också själv upp i bokens början.

Varje kapitel har en sammanfattning där han radar upp det viktigast som han tagit upp vilket är bra om man efter en tid glömt vad man läste och vill uppdatera minnet.
Rekommenderar helt klart er att läsa boken då den väcker många funderingar och tankar.
Om jag har möjlighet så skall jag helt klart gå någon av Jonas workshop´s eller föreläsningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar