måndag 10 februari 2014

Bokrecension - Drömkroppen på åtta veckor

Jag har fått möjligheten att läsa Jonas Bergvists nya bok Drömkroppen på åtta veckor - Träna 2x45 minuter i veckan som ges ut av Pagina Förlag.

Jonas är sjukgymnast och personlig tränare och en av grundarna till MF Hälsoutbildningar som bl.a. utbildar personliga tränare. Han har tidigare skrivit boken LCHF och träning.

Drömkroppen på åtta veckor är  en bok på ca 100 sidor som går rätt snabbt att läsa. Halva boken är ett kostschema för 2 veckor med recept. Tycker att det är lite konstigt att Åsa Söderberg (Fyscoachen.se) inte står med som medförfattare då det är hon som tagit fram alla recepten i boken. Åsa har skrivit boken Paleo - Naturlig mat & Livsstil.

I boken promotar Jonas Lågkolhydratkost tillsammans med styrketräning för att få fram sin drömkropp. Han tar också upp ämnen som periodisk fasta och aminosyror. Boken avslutas med en kolhydrattabell, ett träningsdagboksblad att kopiera och 2 sidor med källhänvisningar.

Styrkeprogrammet man skall följa under 8 veckor består av 4 övningar som du får veta hur du skall öka svårigheten, set, reps på för att få resultat. Man får också tips på hur man gör för att träna hemma om man inte har tillgång till ett gym (måste dock inköpa några redskap).

Det känns som att boken vänder sig mest till nybörjare inom träning även om det finns vissa progressioner för den som hållit på med det mer. Recepten verkar bra och goda, men jag saknar bilder på rätterna. Boken är på 100 sidor och den är lättläst och går fort att ta sig igenom. Han förklarar varför hans koncept fungerar på ett enkelt sätt, men kan man lite och vill lära sig mer om lågkolhydratkost eller styrketräning så finns det massor av andra böcker som går djupare in på det.
Upplägget på programmet under de 8 veckorna är enkelt (med bara 4 övningar), vilket säkert passar rätt många, men själv så kommer jag inte följa det. Vill man ha ett enkelt träningsprogram (för den skull kan det vara jobbigt att utföra) och är nyfiken på lågkolhydratkost så är detta en kanonbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar