måndag 26 mars 2012

Bokrecension: Omega-3 - Vitaminet från havet

Jag har läst boken Omega-3 - Vitaminet från havet som är skriven av Tom Saldeen. Rekommenderar er att skaffa den nu när den är på rean

Författaren Tom Saldeen är välmeriterad och har jobbat som Medicine doctor och docent vid Lunds Universitet, professor vid Uppsala universitet och som chef för rättmedicinska verksamheten i Upppsala. Sedan 1988 har han varit adjungerad professor vid Hjärtkliniken, University of Florida (USA). Ett år som gästproffessor vid Harvard Medical school. och  Massachusetts General Hospital i Boston. Sedan 1998 är han adjungerad professor vid University of Arkansas. 1975-2003 var han vetenskaplig råd vid socialstyrelsen och 1999-2009 var han läkare och medicinsk chef vid Svenska Hjärt-kärlhälsan. Han är ledamot av American College of Cardiology och American Heart Assosiation. Han har publicerat över 800 vetenskapliga skrifter, främst inom hjärt-kärlområdet och om effekterna av omega-3 och E-vitamin.

Han börjar med att berätta om hur han började intressera sig för omega-3. Då hade de problem med att oljan lätt härsknade och han berättar då hur han var med och tog fram en fiskolja som var stabilare och dessutom smakade bättre.  Dessutom så verkade denna fiskolja ge bättre hälsofördelar än den instabila fiskoljan.

Han beskriver sedan hur de olika fettena är uppbyggda och hur han menar att våra förfäder hade fisk som en stor del i sin diet (lite paleotänk).

En stor del av boken går igenom hur omega-3 påverkar oss och olika sjukdomstillstånd som t.ex. diabetes, rygg-/ledbesvär, cancer, migrän och alzheimers. Andra delar handlar om hur hjärnan och huden påverkas av omega-3

Han skriver även en del om hur andra vitaminer och substanser, som t.ex. D-vitsamin, E-vitamin, Q10 och K-vitamin, samverkar med omega-3.

Ett stort kapitel är om Hjärt-kärtsjukdomar där han menar att det finns bäst dokumenterad förebyggande effekt av omega-3. Han pratar om att kolesterolets storlek på LDL-partiklarna är viktigare än hur mycket LDL man har (vilket stämmer bra överens med det jag läst om samma sak i Robb Wolfs The Paleo Solution). Han menar att enligt de senaste forkningsrönen så är det faktiskt brist på Omega-3 som är den farligaste riksfaktorn och inte kolesterol eller CRP (C-reactice protein). Det är intressant att läsa om hur en stor udersökning (279 000 personer) visade att dödligheten minskade med 23 % på de som supplementerade med omega-3 jämfört med "bara" 13 % med hjälp av Statiner. Och då vet vi att det säljs statiner för 700 miljoner årligen i Sverige.

Kort tar han upp att det är svårare för vegetarianer att få i sig omega-3 då de vegatibiliska källorna inte omvandlas så bra till de viktiga omega-3 fetterna. Vi får också veta hur viktigt det är med omega-3 vid graviditet och under barnens uppväxtår. En del är hur kvinnor påverkas. En kort del handlar om att även våra husdjur säkert skulle må bra av omega-3.

Han beskriver också sin balanserande omega-3 diet och jämför den med andra dieter som t.ex. Atkins (låg kolhydrat), låg fett dieter, extremt låg fett (Ornish). En del handlar om hur omega-3 höjer fettförbränningen, vilket säkert kan intressera en hel del folk.

En del av boken handlar om hur vi skall öka intaget av omega-3. Här går ha igenom hur man bör kontrollera om det tillskottet av fiskolja som man tar är rent och stabilt. Han ger några få exempel på märken som är bra. Saknar däremot en rekommendation av hur mycket man bör ta. Men av vad jag får fram av reste av boken är att de flesta behöver ett tillskott av fiskolja även om de regelbundet äter fisk.
Själv är jag glad att jag skickat iväg mitt test där jag ser vilken balans av omega-6 kontra omega-3 som jag har, då man får svart på vitt.

En lite rolig del av boken är när man får över 30 recept där man i de flesta har tillsatt fiskolja till maträtten. Man kan ju tycka att det känns lite konstigt att hälla i fiskolja i t.ex. köttfärssåsen, men enligt en försöksgrupp så var det gott och man kände inte av fisksmaken. Vet dock inte om jag vågar prova det på min fru då hon har ett mycket bra smaksinne :)

Nästan 50 av de 200 sidorna består av referenser. Nu har jag inte kollat att dessa stämmer och hänvisar till bra vetenskapliga artiklar, men det känns bra och förtroendeingivande att de finns där.

Sammanfattning: Jag gillar verkligen den här boken och den förstärker bara det som jag tidigare tyckt, nämligen att de flesta behöver mer Omega-3. Den är relativt lättläst. I framförallt receptdelen skulle man kunna haft lite bilder på rätterna för att göra den delen lite intressantare. Tycker de flesta borde läsa den för att förstå hur viktigt det är med Omega-3 för att ha en bra hälsa. Jag får förtroende för Tom eftersom han i vissa delar talar om att det pekar åt ett håll, men att det behövs mer studier för att kunna dra några stora slutsatser. Dessutom har han en imponerande karriär och genom att ha så mycket referenser så känns det verkligen som om att det han skriver har en bra vetenskaplig grund.

Förlag: Optimal Förlag
Sidor: 221
Utgiven: 2010

Här kan du läsa lite som Tom Saldeen skrivit

En till recension av boken
Här en annan recension av boken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar