onsdag 20 januari 2010

Internutbildning

Idag hade vi två timmar internutbildning på jobbet. Vi gick igenom lite teori om styrketräning och så gick vi igenom många av våra maskiner och man fick tala om hur man instruerar i dem. Tyvärr var det inte så många av sjukgymnasterna som sa så mycket mer än vad sjukgymnasten som höll i det sa. Kanske är det så att alla tänker lika eller så talade man inte om hur man brukar göra. Jag talade om hur jag tänkte på många av maskinerna och det verkar som om jag var rätt ute.
Tycker att det var lärorikt att höra lite vad de andra tänker även om jag hade velat haft lite mer info.

Något som vi var lite oense om var hur man jobbar i ryggresningar.
Om man har diskproblem bör man köra med rak rygg, men jag tycker att om man är frisk så bör man helst rulla upp och ned, även om det är bra att ibland variera sig. Kör man med rak rygg, så jobbar man enligt mig mer statiskt med ryggmusklerna (vilket inte alla höll med om). På min PT-utbildning tyckte de att man skulle rulla upp och ned. Hur brukar du göra?

Här en film från Stadium, som kör mer på den med rak rygg.

Idag tog jag en träningsledig dag.

4 kommentarer:

 1. LÅter bra, men av vad jag fått lära mig, så ska man rulla sig uppåt för att få den bästa effekten, utifrån vad jag kan f det till här så säjer talaren att detta inte är fallet utan att man bara ska pressa sig uppåt utan den minsta rullning.
  Rätta mig om jag felbedömt vad hon sade, eller att det är i själva verket jag som har fel, dock så känner jag själv att rullning ger bästa den bästa effekten när man tränar korsryggen.

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dig Björn. tycker att man om man inte har ryggproblem bör rulla upp och ned. Men mina några av mina kollegor (sjukgymnasterna) vill ha det som på filmen.

  SvaraRadera
 3. Tja det ger ju fortfrande effekt, aldrig tänkt på om de skulle vara sämre för ryggen, och ändock så är min korsrygg rätt dålig, jag tränar den gärna 2 gånger i veckan för att få bättre muskulatur där.

  Mina ryggproblem känns mest av vid vissa magövningar, då jag kan få skippa vissa helt och köra på de som är mer skonsamma för ryggen.

  SvaraRadera
 4. Har du diskproblem (med främre delen av disken) så kan de öka vid flexion i ländryggen.
  Brukar då undvika dessa i magövningar också.
  Kan då t.ex. köra sit-ups med rak rygg och då måste man låsa fast fötterna

  SvaraRadera