söndag 17 januari 2010

Kolla din vilopuls

Visste du att din vilopuls är en indikation på hur bra kondition du har? Ju lägre vilopuls du har desto bättre kondition har man. Däremot är det inte säkert att om din kompis har en lägre vilopuls så är det inte säkert att hon med automatik har en bättre kondition. När du tränar ökar du hjärtats slagvolym och hjärtat behöver inte slå lika ofta för att få ut blodet i kroppen. Det är bra att mäta i början av en träningsperiod för att sedan mäta igen under eller efter perioden för att då se om man utvecklat sin kondition.
Det kan vara bra att kolla sin vilopuls regelbundet, eftersom en oförklarlig höjning, på ca 5-10 slag, kan indikera att du har en påbörjande infekton i kroppen eller att du håller på att bli övertränad.

När du mäter vilopulsen så skall du alltid göra det på samma tid för att få tillförlitliga resultat.
Vilopulsen mäter du bäst på morgonen direkt efter att du vaknat och då helst att du vaknat utan väckarklocka då den kan stressa kroppen till en högre puls. Man kan också ligga och vila i ca 10-15 min innan testet. Saker som att man är kissnödig eller är stressad kan öka pulsen.
Enklaste sättet att mäta pulsen är med pulsklocka (sov då gärna med bältet på eftersom att sätta på bältet ökar pulsen), men man kan även ta pulsen på halsen eller på handleden (använd inte tummen då den har "egen" puls). Räkna då slagen under en minut för att få fram din puls. Du kan också mäta 30 s eller 15 s och då multiplicera med 2 resp. 4 för att få fram ett värde (blir dock inte lika exakt). Mät gärna 2 eller 3 gånger i rad för att se att din puls är konstant.

Normaltränade har en vilopuls på ca 60 slag/min och elitidrottare kan ha så låga värden som 30 slag/min. Här hittar ni en tabell över vilopuls, som jag hittade i en bok

Har också kommit studier, enligt aftonbladet, som visat att hög vilopuls (över 100) kan dubbla risken för att dö i hjärtinfarkt.
Läs mer här

1 kommentar:

  1. Nått jag har märkt men inte varit så orolig över är att jag som äter lchf har faktistk högre puls överlag. Helst vid träning..

    SvaraRadera