onsdag 28 oktober 2009

Mindre bra övningar på gymmet

Häromveckan såg jag flera tränande som gjorde en något annorlunda övning.
Det var en axelövning, där de började med att lyfta hanteln framåt till strax över axelhöjd, sedan förde de armen ut åt sidan innan de tog ner hanteln. Denna övning hade de båda som jag pratade med fått av PT´n på gymmet. Har inte haft möjlighet att prata med honom om den ännu, så det är nog flera som har fått övningen.
Övningen är i mina ögon väldigt dum. För det första, varför bara träna koncentriskt framåt och excentriskt åt sidan (han skulle i varje fall sagt åt dem att byta håll). Men framförallt är skaderisken (inklämning) rätt stor. När man för armen framifrån till sidan i ett sådant högt läge så blir det en typ av sågeffekt på senan (ihopklämd och ena benet rör sig) om jag förstått rätt.

Läs gärna Naprapaten Axon´s bloggserie om mindre bra övningar i gymmet. Den ovanstående är en kombination av 1:an och 2:an. Lägger in mina egna kommentarer under länkarna.

Håll dig skadefri på gymmet - Axel (1) - Hantellyft framåt
Trodde inte att inklämningsrisken i framåtlyft inte var så stor, men jag är inte lika bra på anatomi som författaren, så jag får väl tro att man i framtiden skall undvika denna övning

Håll dig skadefri på gymmet - Axel (2) - Lyft åt sidan över axelhöjd
Ger aldrig ut den åt mina patienter/medlemmar. Bättre att göra den lutande mot en vägg eller i dragmaskin. Fortfarande skall du inte gå över 90 grader

Håll dig skadefri på gymmet - Axel (3) - Hantellyft åt sidan med böjda armbågar.
En övning man ser rätt ofta, men jag använder den aldrig.

Håll dig skadefri på gymmet - Axel (4) - Drag till hakan
Sedan min PT-utbildning, har jag aldrig lagt in den i något program. Kan lägga in den i mina kettlebellpass som uppvärmning, men poängterar då att armbågar inte får gå över axlar.

Håll dig skadefri på gymmet - Axel (5) - Abducerade utåtrotaioner
Också en övning som jag undviker, men jag har pratat med en av våra sjukgymnaster som kör den. Och enligt honom så fungerar den om man kör den i dragmaskin eftersom man då har så lite kraft.

Håll dig skadefri på gymmet - Axel (6) - Stående utåtrotation med hantlar
Har också sett den på gymmet och funderat på vad de tror de tränar :)

Läs även mitt andra inlägg om Att träna skadefritt.

2 kommentarer:

 1. Det är väldigt många som tränar tokigt på gymmet! Du är duktig som går fram. Matilda
  http//www.matildapamelius.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Tack för en bra blogg!

  Reagerade på detta:
  "Och enligt honom så fungerar den om man kör den i dragmaskin eftersom man då har så lite kraft."

  Fråga honom om klämningen supraspinatus/bicepssenan blir mindre om man har mindre belastning. Den här övningen är ju att likna med att såga supra och bicepssenorna mot acromion...
  Mitt tips är att undvika det, vad är vitsen med övningen? Vad skulle fördelen vara mot att köra samma muskel stående i en dragmaskin med överarmen hängandes neråt? :)

  SvaraRadera