fredag 29 juni 2012

Kött ökar risken för stroke?

I veckan så skrev de flesta kvällstidningar om att en kost med låg andel kolhydrater och en hög del protein skall ge en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar. Framförallt om proteinet kommer från animaliska produkter.

Jag varje fall att fortsätta äta en kost där jag får merparten av mina kolhydrater från grönsaker och till det massor av animaliskt protein (kött, kyckling, ägg och fisk), för jag tror att det är en kost som kommer hålla mig frisk.

Här kan du läsa DN´s artikel
http://www.dn.se/nyheter/sverige/for-mycket-kott-okar-risken-for-hjartsjukdom-och-stroke

Jag har faktiskt försökt läsa hela studien. Skall väl erkänna att jag inte är så bra på detta och jag inte förstod allt.
Men om jag förstått det rätt så har man frågat ut ca 44 000 kvinnor i åldern 30-49 år hur de äter och andra livsstilsfaktorer som t.ex. aktivitetsnivå och rökning. Detta gjorde man 1991-1992. Sedan har man nu kollat av vilka av dessa som nu drabbats av Hjärt-kärl sjukdomar.
Jag har lite svårt att lite på sådan här studier. för det första så har de flesta svårt att rapportera in exakt vad de äter. Tycker själv att det är svårt att registera in vad jag äter på en dag. Lätt om man äter typ en kycklingfilé och potatis, men lite krånligare om det t.ex. är en pizza eller en gryta. I en liknande studie i USA (enligt Robb Wolf) så hade man t.ex. klassificerat att om man åt en pizza med skinka på så räknades den som kött. Som ni förstår så blir ju inte resultaten helt korrekta. Som det var nu så hade man om jag förstod det rätt ca 80 livsmedel att välja på och man registerade detta under 6 månader. Vet inte vilka livsmedel de valde eller om det var indelat i grupper som t.ex. grönsaker. Just kolhydratinnehållet och antal nyttiga näringsämnen kan ju variera i olika grönsaker. Sannolikheten att man skulle få 44 000 kvinnor att väga sin mat varje dag i 6 månader är inte så stor heller, utan de flesta har nog uppskattat vad man äter och där är det stora felmarginaler. Att sedan anta att de livsmedel man åt 1991-92 skulle vara samma som man ätit vidare efter senare i livet är inte säkert heller.
Om jag förstått det rätt så tog de faktorer som  t.ex. rökning och och fysisk aktivitet i beräkning i resultaten, men jag vet inte exakt hur. Jag skulle också vilja veta hur mycket grönsaker och antioxidanter de som fått hjärt-kärl sjukdomar haft i sin kost. Och framförallt hur deras status av Omega-3/Omega-6 status var. Hur mycket fisk åt de t.ex.

Studien kan du läsa här.

Här några inlägg från Kostdoktorn (Andreas Eenfeldt) där han ger sin syn på saken
http://www.kostdoktorn.se/dagens-ateruppvarmda-lchf-larm/
http://www.kostdoktorn.se/dn-backar-om-lchf-larmet/
http://www.kostdoktorn.se/kvallspressen-spinner-vidare-pa-lchf-larmet/

Här finns en liknande studie som visst skall ha gett reusltatet att man ser en förbättring med lågkolhydratkost (inte hunnit läsa den själv)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa055317


På Mark Sissons blogg skrev man om detta med köttets farlighet (har inte läst än)
http://www.marksdailyapple.com/will-eating-red-meat-kill-you/#axzz1yyunxCsH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar