tisdag 5 juni 2012

Hur går det nu efter mina 45 dagar paleo - del 2

I första delen så pratade jag om hur jag upplevde mina 45 dagar paleo och vilka resultat det blev.


Hur äter jag nu?
Min största tanke med att äta strikt paleo är att försöka komma fram till det som är den bästa kosten för mig. Tror fortfarande att de flesta skulle må mycket bättre av att äta en strikt paleokost, även om jag kommit fram till att jag kan "unna" mig mycket annat. Men om man inte måsr bra och t.ex.  har problem med magen, är trött, problem med svamp. har en automimmun sjukdom, har smärta/inflammationer så skulle jag verkligen rekommendera att testa en strikt paleokost (har du autoimmun sjukdom så kanske man måste vara ännu striktare och ta bort "nightshades")


Mejeriprodukter
Det första jag la in i min kost efter de 45 dagarna var mejeriprodukter. Jag kom då fram till att jag verkar tåla dessa riktigt bra. Och det är ju faktiskt tanken med min tanke runt paleo, att man skall hitta den kosten som fungerar bra för just mig. Men för att veta det så måste man först eliminera saker från sin kost. Jag kände att min träning går bättre sedan jag lagt till mejeriprodukter. Framförallt så får jag nu i mig mer energi på min frukost (och då under hela dagen). Äter fortfarande en tallrik med grönsaker, olivolja, nägra ägg och kanske några baconskivor till frukost. Men till detta lägger jag en stor tallrik med naturell yoghurt, kokosmjölk och proteinpulver.

Här två frukostar som de är nu

Det är också lättare att äta mellanmål och efterträningsmål då jag antingen kan ta en proteinshake eller youghurt. En annan fördel är att jag nu får mig mindre omega-6, då jag ofta åt en hel del nötter som mellanmål då jag inte hade tillgång till mejeriprodukterna.

Vad har jag lagt till förutom mejeriprodukter?
Jag är inte heller lika strikt med tillsatser och sötningsmedel (finns i mitt proteinpulver) även om jag försöker att undvika det så mycket som möjligt.

En annan sak som jag lagt in i min kost är majs. Förut (innan paleo) åt jag väldigt ofta majs i sallader, men nu blir det mest majskolvar när man grillar. De är så goda och jag verkar inte må dåligt av dem.

Jag har inte haft några större problem med sockerberoende. Bara att jag ofta hade lite problem att sluta äta godis eller bullar om jag väl börjat. Men det har aldrig varit så att jag bara måste ha godis eller bullar/kaka/tårta. Nu så kan jag tänka mig att då och då äta något sockerrikt, som om man ät på kalas eller får någon efterrätt. I lördags var jag på  födelsedagsficka och då tog jag av tårtan som var maräng, grädde och frukter som jordgubbar och hallon. Och på kvällen var det 40-årskalas och då blev det chokladpannakotta med hallon som efterätt.

Jag tänker även testa att lägga till ris för att se hur jag reagerar på det. Det skall inte vara lika "farligt" som t.ex. pasta. Sushi kommer helt klart finnas med i min godkändlista.. Får se hur jag gör med Quinoan. Måste läsa lite mer om det.

Vad undviker jag att äta?
Nu när jag läst en hel del om paleokost så är det som jag tror flest människor skulle må bra av att undvika är spannmål och gluten. Framförallt veteprodukter tror jag påverkar många negativt.
Jag skall försöka undvika gluten och vetemjöl så gott det går, men om jag blir bortbjuden så kommer jag nog äta det ändå.
Men kan jag välja bort pasta och bröd så kommer jag göra det, för jag tror inte jag kommer må jättedåligt av det om det är då och då. I och för sig så säger Robb Wolf att om man utsätter sig för gluten så kan det ta 14 dagar innan detta slutar påverka kroppen negativt.

Jag kommer också att undvika bönor och olika växtoljor som solfröolja. Men det är samma sak där att jag äter det om jag känner att det passar bäst för just det tillfället.

Vad äter jag?
Kommer fortsätta äta fisk och skaldjur rätt ofta och även att ta ett tillskott av fiskolja dagligen, då jag är helt övertygad om att min kvot mellan Omega-6/omega-3 (2.8 :1 ) är det som gör att jag mår så pass bra som jag gör.

Jag kommer använda olivolja på salladerna och avokadon kommer ligga på tallriken rätt ofta.
Jag har inga problem med att salta maten (vilket en del paleotänkare inte gillar).

Jag skall försöka fortsätta äta massor av grönskaer. Favoriterna är blomkål, vitkål, paprika, rädisor och tomater. Rå eller tillagad sötpotatis är också ett bra sätt att få i sig ordentligt med kolhydrater efter träningen.

Jag fortsätter ta mitt tillskott av D-vitamin även om jag inte kommer göra det dagligen, nu när man kan utsätta sig för solen. Försöker även få i mig Probiotika genom fermenterade produkter och kanske även som kosttillskott.

Annars kommer det bli massa ägg, lite bacon, en hel del kyckling, kött, och köttfärs. Jag kommer äta mejeriprodukter som t.ex. yoghurt, kvarg (kesella), creme fraiche, smör, grädde och proteinpulver.

Så här såg t.ex. söndagens lunch ut.

Fläsytterfilé, stekt halloumi, stekta brytbönor och sparris (med flingsalt på), rädisor, broccoli, rödkål, bearnaise (på burk), potatissallad (på burk). Det som den stränga paleoanhängaren kan hänga upp sig på är bearnaisesåsen(tilsatser) , flingsaltet, halloumin (mejeriprodukt) och potatissallad (tillsatser och växtolja)

2 kommentarer:

  1. Gillar din blogg,
    intressant, saklig, alldeles lagom personlig och framförallt väldigt sunda värderingar, tankar och åsikter. En man med bägge fötterna på jorden helt enkelt!
    Keep up the good work! :)

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren! Det värmer.

    SvaraRadera