måndag 4 juni 2012

Hur går det nu efter mina 45 dagar paleo - del 1

Nu har det gått ett tag sedan jag avslutade min strikta period av paleo.
Tyckte inte att det var några större problem att äta efter paleotänket, förutom om man skall äta ute eller skall hem till någon på middag/fika. När jag skulle på kalas med fika så tog jag med mig en blandning av nötter, kokoschips och lite russin och tog det istället för kaka och tårta.

Är du inte så inne på vad paleo innebär eller vill ha tips på hur du skall göra så läs gärna detta blogginlägg som jag skrev i slutet av min strikta paleotid
Hur har effekterna på mig varit?

Energi
Den stora skillnaden har varit att jag inte fått de energidippar som jag förut fick. Skall väl inte påstå att jag blev så mycket piggare heller, men det beror nog mest på att jag inte skötte min sömn så bra.

Träningsresultat

Hade inga problem med att orka träna trots att kolhydratintaget var hyfsat lågt. Jag försökte medvetet att inte komma för lågt i kolhydratintag genom att äta mycket grönsaker och rotfrukter (blev nog i genomsnitt ca 1 kg grönskaker/frukt om dagen). 
Däremot så kändes det inte som om jag ökade min träningskapacitet,/styrka vilket man läst att många gjort när de börjat äta paleo. Snarare var det nog så att jag tappade lite i styrka. Det skulle kunna bero på att jag tror (mätte inte maten) att jag oftast låg på ett rätt lågt kaloriintag. Skulle utan problem ha ökat mitt proteinintag lite till, men eftersom det inte är så billigt med protein så ville jag inte göra det (matkontot är nog stort ändå).
En sak som jag märkte av redan första 14 dagarna som jag körde paleo första gången, var att jag inte mådde så illa efter att jag tagit ut mig ordenligt. Framförallt märkte jag skillnad när jag körde max på roddmaskin. Förut så mådde jag riktigt illa efter att jag kört 4 min max, men nu så är det bara flåsigt och väldigt jobbigt direkt efter ansträngningen.

Min mage
Första vändan när jag körde 14 dagar paleo direkt efter nyår så blev min mage mycket bättre, men det upplevde jag inte på samma sätt andra gången. I slutet av de 45 dagarna kom jag dock på vad jag tror det berodde på. Den andra omgången så åt jag mer frukt och då framförallt päron, som om jag förstått det rätt innehåller rätt mycker fruktos. Och för min del så regerar jag då med att bli lite gasigare i magen. När jag nu minskat på fruktintaget så blir jag inte alls gasig.
Under en period /under mina 45 dagar paleo) så åt jag väldigt mycket frukt och då märkte jag också att jag gick upp lite i vikt och i omkrets runt magen. Så när Robb Wolf rekommenderar att dra ner på fruktintaget (och nötintaget) när man vill gå ner i vikt verkar i varje fall stämma in rätt bra på mig. Nu var det i och för sig inga stora förändringar (någon cm och något halvkilo-kilo).

Sjukdom
Jag har inte varit sjuk under den period som jag testade. Nu brukar jag inte vara så sjuk i vanliga fall heller, men då och då har jag varit tvungen att ta tillskottet REDS från Holistic när jag brukade känna att sjukdomen var på väg.

Svamp
Jag har haft lite problem med fotsvamp. Leder ju vattengymnastik och går då ofta runt barfota och då brukar jag kunna få fotsvamp. Men under min tid med paleo så hade jag ingen fotsvamp trots barfotagång i badet. Skulle kunna tänka mig att de som har candidasvamp och andra svampproblem skulle må bra av att testa paleokosten bara för det.

Blodvärden
Jag väntar fortfarande på mina blodprovsresultat.
Annars har jag lämnat blod för första gången och det har inte påverkat mina prestationer dåligt överhuvdtaget, men då vet jag inte hur det skulle ha varit om jag gjort det när jag åt som förut.

Slutsats
Trodde att jag skulle märka av fler/mer effekter av att äta strikt paleo, men i och för sig så har jag de senaste åren ätit rätt bra. Har inte överätit pasta/bröd och ätit rätt mycket grönsaker och frukt. Ätit lite nötter och bönor. Försökt äta mycket fisk och tagit tillskott av fiskolja. Har nog "tur" att min kropp och mage inte reagerat dåligt på många av de livsmedel som kan påverka många negativt. Hade redan innan min paelokost ett bra värde på min Omega-6/Omega-3 kvot (2.8 till 1).
Tror också att eftersom jag negligerat att ta tag i min sömn (vilket ingår i paleotänket) så har jag inte fått så bra resultat som jag kanske kunnat fått.

Det känns väldigt bra att ha kört en strikt paleoperiod för att kunna se vad just min kropp mår som bäst av. Rekommenderar alla att göra ett försök på minst 30 dagar strikt paleokost för att se om man skulle må bättre av det. Sedan får man själv avgöra om man tycker det är värt att lägga till mat som man mår dåligt av eller om man har tur och tolererar mat som många andra har problem med.

I nästa del (som kommer imorgon) så kommer jag berätta hur jag äter nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar