fredag 18 november 2011

Rörelseanalys, styrketräning och dagens WOD

Idag har vi haft en tjej från Bosön som gått igenom ett sätt att testa /sceena idrottare. Det bygger på FMS som jag är utbildad i men de har modifierat lite och dessutom bytt ut vissa övningar. Tror att deras testbatteri består av 10 tester, medans FMS består av 7 st. Vissa av förändringarna var riktigt bra. Bl.a. deras version av rotationstestet. Även om jag kände igen de flesta korrektiva övningarna så fick jag några bra tips.

Efter kursen hann jag med ett snabbt träningspass. En snabb uppvärmning med crosstrainer, lite funktionella övningar och axelövningar.
Därefter gav jag mig på en WOD som jag stötte på höromdagen.

5 varv
7 Thrusters 40 kg (damer 25 kg)
7 Pull ups
7 Burpees

Min tid blev: 6:46
Det är konstigt hur trött man hinner bli på bara ca 7 min.

Igår hade vi också internutbildning och då var det Jesper Augustsson som var och hälsade på.
Han gick igenom lite om hur det ser ut med studier kring styrketräning och han ansåg att det var ett problem att de flesta studier var rätt korta och har rätt få deltagare. Dessutom görs de flesta studier på otränade individer vilket gör att man får rätt bra ökningar på styrkan bara genom den neurala delen (att de lär sig utföra rörelsen korrekt).

Vi gick igenom och fick testa olika tränbingsmetoder som t.ex. dropset, exentrisk overload, superslow, ballistic training och träning med gummibandmotstånd. Det mesta var sådant som jag redan testat, men bänkkast var en ny upplevelse. Man körde då bänkpress explovist, men istället för att bromsa när man närmade sig raka armar så fortsatte man och släppte sedan stången som fångades av två kompisar (som man litar på). Kul övning. Vi testade också att köra benböj där man satt fast gummiband runt stången så att det blev tyngre i översta biten och att effekten av gummibanden försvann när man kom längst ned. Tror att det är en effektiv variation av träningen och jag brukar köra det på bänkpress och armhävningar i vanliga fall.

Testade även att maxa antalet strikta pull-up och det blev 15 st. Körde också dropset på axlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar