tisdag 29 november 2011

Marklyft och packed neck

Igår blev det träning efter jobbet.
Först 2 min rodd och sedan 1000 m rodd så fort som möjligt. Min tid blev. 3:30:4
Vilade genom att bygga upp till resten av träningen som skulle vara marklyft och axlepress.
Gav mig sedan på 500 m rodd och matchade då mitt gamla rekord som var 1 min 35 s

Gillar verkligen övningen marklyft. Rätt utförd så ger den så mycket, men det är lätt att göra fel i övningen och då kan den vara riktigt skadlig.
I helgen dök jag på en kanonbra blogg av Erik Börjesson. Erik jobbar som PT  på Sats och har även utbildningar i träning.. Har bara läst en bråkdel av inläggen, men detta är en riktigt bra kunskapskälla som jag kommer följa. Känns som om han har ett liknande tänk som jag.
Han skrev bl.a. om nackens position i de olympiska lyften. Liksom mig så tycker han att man inte skall kolla uppåt utan ha en neutral svank i nacken också. Fick dock tipset om att dra in hakan "pack the neck", vilket jag testade när jag körde marklyft idag och jag gillade verkligen den känslan som jag fick av det. Dessutom så tänker jag att jag skall "bryta av stången" (utåtrotera armarna) så att jag kopplar på latsen i övningen. Kändes som sagt riktigt bra för "hållningen" när jag la ihop dessa två saker.

Läs mer om detta på Erik´s blogg (och denna post) eller Charlie Weingroff´s artikel.

I gårdagens pass så växlade jag mellan marklyft och Axlepress med skivstång.
Marklyftet gick bra och jag körde först några lyft på 90 kg, ökade till 100 kg och gick sedan på 120 kg.
Sedan gjorde jag ett försök på 130 kg (mitt max), men idag så fick jag inte upp den, så jag gick ner till 125 kg och då fungerade det. Körde sedan några till på 120 och 100 kg.
Däremot vet jag inte vad som hände på axelpressen. När jag körde axlepressa förra gången så körde jag ca 4-6 reps på ca 50 kg om jag kommer ihåg rätt. Idag så klarade jag bara 2-3 reps på samma vikt. Valde att gå ner till ca 45 kg istället och då orkade jag 4-5 reps. Konstigt hur det är ibland.

Därefter körde jag några set benböj med gummiband där jag körde som tyngst med 80 kg skivstång. Tog ner det till 70 kg istället för det var för tungt med 80 kg idag.
När man kör med gummiband så blir slutdelen av övningen när man går upp jobbigare, men i det nedre tyngsta läget lättare. Jag filmade detta så att ni får se hur jag använde gummibandet.
Den övningen varvade jag med rygglyft i ryggbänken. La även till armlyft framåt med 10 kg´s viktskiva. Detta gör det ännu jobbigare för ländryggen (håller övre läget längre och ökar hävarmen).
Försöker att dela upp övningen så att man inte svingar upp viktskivan (först rygglyft och sedan armlyftet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar