torsdag 17 november 2011

Hur påverkas våra kroppar av dagens typer av arbetsplatser?

Idag kommer ett gästinlägg, från Johan Kronberg,
på ett alltid lika aktuellt ämne.

Idag så arbetar de flesta av oss i miljöer med mycket stillasittande arbetspositioner, såsom kontorsplatser, men även inom nöjesindustrin, såsom gamers och professionella pokerspelare som spelar via pokersajter online.
Hur påverkas då våra kroppar av allt detta sittande?

En granskning som Arbetsmiljöverket genomför visade att långa pass av stillasittande arbeten kan påverka dina rörelseorgan, ämnesomsättningen och en rad övriga effekter. Rörelseorganen påverkas genom att vi inte använder musklerna såsom vi gör om vi varierar hur vi använder kroppen (t.ex. genom att arbetar stående och sittande).

Det av de viktigare punkterna som kom från Arbetsmiljöverkets granskning är att många, under en 8 timmars arbetsdag, sitter stilla 6-7 av de timmarna. På grund av detta är det ännu viktigare att tillåta sig ta pauser och göra några mindre övningar.

Här är några tips på övningar och annat du kan göra för att förbättra din hälsa och motverka problem längre fram:
1. Röra på sig! Kanske känns som en självklarhet, men om många sitter stilla 6-7 timmar i sträck under sin arbetsdag så verkar det ändå inte som att alla applicerar detta. Genom att ta mindre pauser att sträcka på sig och ta en snabb promenad runt kontoret så ökar du din syreupptagning och gör samtidigt att du tänker klarar och då presterar bättre.
2. Stretchövningar: Det finns en rad stretchövningar du kan göra och ett tips är att fokusera på att stretcha rygg, axlar och nacke.
3. Träna Core! Om du har möjlighet att ta del av ett Core-pass eller liknande via ditt gym så hjälper det dig att stärka den inre muskulaturen i bålen och ryggen.
4. Tänk på din arbetsställning! Om du har möjlighet att använda ett höj- och sänkbart bord så kommer du ha stor behållning av det för framtiden. Genom att variera att stå och sitta så hjälper du musklerna att sträckas ut. Ta gärna en fundering då och då om du sitter rakt i ryggen eller om du sitter krokigt. För några övriga tips kolla gärna in musarm.se där du kan ta del av några övninga.

Sist ett tillägg av mig med min filmer med coreprogram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar