fredag 4 november 2011

Paleokost

Igår var jag på en kostföreläsning på Crossfit Örebro.Inom Crossfit är det vanligt att man äter enligt Paleo (eller zondieten) och det var det som föreläsningen handlade om.

Benny förklarade att vi är programmerade att äta en viss sorts mat (som vi åt för länge sedan) och att de stora problemen med hälsan kom när vi började odla spannmål.

Han började med att gå igenom vad man inte bör äta om man vill må bra. Kändes som att det inte fanns så mycket kvar när han tog bort bl.a. socker, mejeriprodukter, processad mat, baljväxter, potatis och spannmål (dit räknade han även pasta, ris och quinoa om jag fattade det rätt). Man skulle även undvika grönsaker och frukt som innehåller mycket kolhydrater, som t.e.x majs och banan.

Han gick sedan igenom vad han tyckte man skall äte och det var protein som kött, fågel, fisk, skaldjur, vilt och ägg. Detta tillsammans med mycket grönsaker och bra fett (som inte ger omega-6). Fick lite riktlinjer om hur man bör fördela detta och om man fortfarande kände sig hungrig skulle man öka på fettet.

Menade också att man bör köpa kött från djur som mått bra och som inte är matade med spanmål och injicerade med antibiotika. Och om plånboken inte tålde det så skulle man välja de minst feta köttbitarna då han sa att det mesta dåliga fastnade i fettet.

Gillar denna "diet" bättre än LCHF där det gäller att äta så mycket fett som möjligt (LCHF - Low Carb High Fat). Personligen så tror jag att man behöver lite mer kolhydrater, men mindre än vad livsmedelsverket tycker. Tror också att det är olika vilken mix av näringsämnen som olika personer har (läser just nu om metabolic typing vilket handlar just om det). Och att det viktigt vilken typ av grönsaker man äter. Liksom Benny så tror jag att det är viktigt att man har en bra balans mellan Omega-3 och Omega-6 (vi äter ofta mer omega-6 än omega-3, vilket inte är bra för hälsan).

Skulle vara kul att testa att äta Paleo i en månad. Igår så hade man möjlighet att börja vara med i en utmaning där man skall följa Paleokosten i en månad. Som morot så satsar man 500 kr och via ett poängsystem som belönar paleokost, mer än 8 timmars söm, mycket träning och att dricka mer än 2 l vatten/dag så får man sedan tillbaka pengarna om man nått ett visst mål. Är man nära målet så får man bara tillbaka en del pengar, är man långt ifrån får man inga pengar och om man överträffar så får man pengar plus en julklapp. Kul koncept för att få folk motiverade att följa upplägget.
Själv kommer jag inte följa det eftersom det inte passar så bra nu och att jag har så mycket mejeriprodukter som jag skulle behöva slänga om jag hoppade på idag. Tror även att det skulle bli lite dyrare då just protein och grönsaker är det dyra i matkassen. Men jag kommer helt klart att testa denna "diet/livsstil" i framtiden.

Har du testat Paleo och hur fungerade det för dig?

Vill du läsa mer om paleo så gå in här. Det går till Robb Wolf´s hemsida. Robb Wolf har skrivit en bra bok (har jag hört) som heter The Paleo Solution. Funderar på att själv köpa in den när jag läst klart boken om metabolic typing.

1 kommentar: