torsdag 15 september 2011

LCHF för diabetiker

Kollade på en film på Vetenskapens värld som går på SVTPlay. De tog bl.a. upp kostråd för diabetiker där man pratade om de riktlinjer som vården ger kontra LCHF. Inte så konstigt om insulinnivåerna går ner om man inte äter kolhydrater (LCHF). Däremot har jag svårare för att man måste ersätta det med fett och då oftast mättat fett.
Personligen tror jag att en kost med lite kolhydrater, mer protein (35-50 E%) och bra fetter (och en viss del mättat fett) skulle ge lika bra resultat på blodsockret som LCHF. Men lite konstigt är det att forkningen inom detta område inte är mer utforskat. Men som de säger i programmet så läggs de mesta pengarna på att forska om mediciner för att lösa problemen (eftersom läkemedelsbolagen har massor av pengar att slänga in till forskning om deras preparat)

Se filmen på SVT PLAY (filmen finns kvar tills den 19/9). Inslaget kommer drygt 19 min in i filmen.

2 kommentarer:

 1. Varför skulle inte mätta fett vara ett bra fet? Sen om man tar bort det mesta av kolhydraterna så får man ett energi underskott. Så då är det ju bra att få energi från en energikälla som kroppen kan ta till vara på ett effektivt sätt utan att höja blodsockret. Sen fungerar en kost på mycket fett och proteiner mycket bättre att träna på än en kost men mycket kolhydrater som man måste fylla på var och varannan timme.
  Ät fett – träna hårt – lev starkt!
  Ps. om det är kolesterolet du är rädd för med det nyttiga mättade fette var inte det rätt träning och mätta fet sänker faktisk det onda kolesterolet och höjer det goda. Det kan du se på min blogg http://levstarkt.areaventyr.se/?p=1044

  SvaraRadera
 2. Enligt mig så är det fler- och omättat fett bättre än det mättade fettet. Det betyder inte att jag inte jag tycker att mättat fett är dåligt. Jag tror att man behöver alla typer av fett (och näringsämnen). När jag läser din blogg så ser jag att du har fått bra kolesterolvärden, men då tränar du bra och som jag fattar det så äter du också en hel del protein och enligt mig nyttigare fetter som t.ex. olivolja, avokado, fet fisk och nötter. Jag är inte så insatt i forskning kring kost, men jag tror inte att man tagit fram långtidsstudier av vad som händer med hälsan om man följer en kost med väldigt mycket mättade fetter, eller vet du några sådana?
  Skummat lite på din blogg och kommer helt klart att följa den framöver.
  Kul med de bra resultat du fått på vikten och ditt välmående. Nu skall jag köra en av dina Kettlebellswods som jag tyckte såg rolig ut.

  SvaraRadera