tisdag 7 februari 2012

Blodprov som utvärdering

Skulle vilja testa mina blodvärden innan och efter mina 30 dagars paleodiet som jag börjar om ca 1 vecka.
Skulle vara intressant att få veta kolesterol (HLD & LDL) och då även partikelstorleken (tror det kallas APO). Vill också veta triglyceridvärdet. Andra roliga markörer vore testosteron, C-reactive protein (CRP), D-vitamin, Hemoglobin och kvot omega-3/omega-6. Någon som har mer förlsag på intressanta markörer att kolla efter?

Tyvärr är det ju så att jag känner mig rätt så frisk (även om jag just varit förkyld) så då vill ju inte vårdcentralen hjälpa mig. Hade jag misskött mig mer och t.ex. ådragit mig diabetes eller haft någon annan sjukdom så hade jag nog inte haft några problem med att få hjälp med blodprov. Skulle mycket väl kunna tänka mig att betala självkostandspris för dessa tester (vilket borde vara några 100 kr per gång), men att gå till en privat läkare och träffa den i 10 min och att sedan åka och ta ett blodprov och att för det betala ca1500-2000 kr per gång känns alldeles för mycket.
Har för mig att det kallas hälso- och sjukvård, men i dagens samhälle är allt bara inriktat på sjukdom och väldigt lite på att förebygga sjukdomar och förbättra folks hälsa. Har skickat mail till sjukhuset och frågat om jag kan köpa blodprov av dem, men inte fått svar ännu. Ett annat alternativ är ju att ringa in mig till läkaren och att säga att jag känner mig väldigt trött och att jag skulle vilja kolla om det är något som är fel. Men det känns lite fel att uppta en läkares värdefulla tid när det finns andra som behöver det mer, men samtidigt är det för att se om jag kommer få sämre värden efter att ha gått över till en mer paleoinriktad kost i framtiden. När man väl bytt så är det ju svårt att utvärdera när man inte har några startvärden. Finns några här i Örebro som utför blodanalys, men då får man mer veta om man saknar några vitaminer/mineraler, men inte kolesterol eller de andra sakerna som jag vill veta. I och för sig vore det kul att få till ett sådant också, men som sagt inte gjord av pengar. Någon som har några bra förslag på hur man kan lösa det med ett blodprov för inte en allt för hög summa pengar?

Har remsor hemma för att kolla vilken PH-balans man har i kroppen och jag testade det i förra veckan och såg att jag hade rätt lågt PH-värde. Kanske dags att testa kosttillskottet från Holistic som skall jämna ut det.

6 kommentarer:

 1. Spring nu inte och köp saker i onödan :)

  Här har du lite mer fakta kring Ph-värdet!

  http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_28709/cf_104/Svensk%20styrkelyft%201-11_web.PDF

  Hls
  Michael

  SvaraRadera
 2. Tack för artikeln. Som vanligt när det gäller kost så vet man inte riktigt vad man skall tro på när olika skribenter och forskare säger olika saker. Nu har jag redan Holistics Bas/syra tillskott (vann det i en tävling)

  SvaraRadera
 3. Hej Mattias,

  Det hade varit jättekul med en uppföljning angående ditt blodprov. Jag funderar också på att göra ett men har samma problem angående provtagning etc. Jag har helt enkelt svårt att hitta någonstans man kan göra det till en vettig kostnad.

  Mvh

  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick tips om att kolla privata vårdcentraler. Tror att det kan fungera om man gör sitt vårdval till en sådan, men att man då får betala vad testerna kostar (tror ca 50-200 kr beroende vilket test det är). Har också hittat en vårdcentral (privat) som har skrivit ut en prislista på sina tester, men tyvärr är det några mil bort.

   Radera
 4. Hej oxå intreserad på att ta ett blodprov. Fick du något svar?

  SvaraRadera
 5. Jag skrev över mitt vårdval till en privat vårdcentral och fick betala ca 1000 kr, men då blev det några olika tester.

  SvaraRadera