måndag 10 juni 2013

Mandelkakor med russin, tårta och annat gott


I helgen så hade jag födelsedagskalas (trots att det är flera dagar kvar tills jag blir gammal) och då skulle det bjudas på grillat och sedan fika.

I torsdags gav jag mig på att baka mandelkakor igen. Denna gången så la jag till russin i receptet. Gjorde en lite större sats då jag skulle bjuda på den när jag hade födelsedagsfest i lördags. Dock blev de lite större än vad jag tänkt mig. Blev 22 st, men om man gör dem lite mindre så blir det nog ca 30 st. De blev väldigt goda och twisten med russin blev väldigt bra.

Ingredienser

10 dl mandelmjöl 
3/4 tsk salt
2 1/2 tsk bakpulver 
1 tsk ekologiskt vaniljpulver 
100 g russin
3 msk rå svensk honung 
1,5 dl lönnsirap 
1.8 dl smält smör 
22  mandlar 

Blandade ihop mandelmjöl, bakpulver, russin, salt och vaniljpulver i en bunke. I en mindre skål så blandade jag honung, lönnsirap och smält smör. Hällde sedan i de blöts ingredienserna i mjölblandningen och rörde om med en gaffel. Klickade ut smeten på bakplåtspapper (men lite för stora klickar mot vad jag tänkt mig). In i ugnen i 5 min  på 165 grader och sedan garnerade jag med mandlar som jag delat på mitten. Körde sedan ca 10 min till. Väntade ett tag så att de fick svalna innan jag packade ner dem.

Jag gjorde även en stor sats med mandel/kokosbitar. Gjorde en grundsats med dadlar, kokosflingor och krossade mandlar. Har ingen bra mixer, så det fick bli att ta fram stavmixern. Den har dock en tillsats där man har mixer i en skål, så i den så mixade jag mandlarna först (annars så sprätter dett så mycket) och sedan hällde jag över det till en skål där jag tillsatte kokosflingor och urkärnade dadlar. Tog ett tag att få det bra, då dadlarna lätt fastnar i handmixern. Delade upp "degen" i två delar där jag hade i kakao och lite lakritspulver i den ena och så hade jag i vaniljpulver i den andra. Körde lite på känsla så jag vet inte hur mycket det blev av varje. Sedan så hade jag köpt mörk blockchoklad och vitblockchoklad. Smälte den mörka chokladen i mikrovågsugnen och smetade ut den på halva delen av båda degarna. Hällde på kokosflingor. Skulle sedan göra samma sak med den vita chokladen, men den betedde sig inte alls likadant och jag fick den aldrig att smälta riktigt utan den blev mer av en massa. fördelade "massan" över de resterande bitarna, men eftersom kokosflingorna inte skulle fastna så bra, så gjorde jag en till sats med mörk choklad och smetade ut den ovanpå den vita chokladen. Så nu hade jag alltså 4 olika varianter. Denna gång så hade jag nog i mer kakao in förra gången. Jag gillar dem bättre när det är mindre chokladsmak, men jag tror att mina gäster och min fru var mer förtjusta i dem med mer chokladsmak. Hur som helst så blev alla 4 varianterna riktigt supergoda och jag fick förfrågningar om receptet på både dem och mandelkakorna, så de blev nog väldigt lyckade.

Gjorde också en tårta med glutenfri botten. 

Botten gjordes av
3 dl mandel
3 dl kokosflingor
1,2 dl urkänade färska dadlar
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt

Började med att förkrossa mandlarna med tillsatsen (skålen med skärbladen) till stavmixern och sedan hällde jag allt i en bunke och blandade med stavmixern. Delade upp "degen" i två delar och plattade ut dem till två cirklar med ca 19-20 cm i diameter. Lät botten stå i kylskåp ett tag. La ett lager med skivade jordgubbar på ena botten. Gjorde sedan en påse med vanlijsås, fast med mindre mjölk så att det blev krämigt. Tillsatte även lite vaniljproteinpulver för att öka proteininnhållet i tårtan. Den smetade jag ut över jordgubbarna och ovanpå det bredde jag ut mosad banan. La sedan på den andra botten och hade på osötad vispad grädde och dekorerade med vindruvor, jordgubbar och kiwi. Den blev supergod och även om den inte är helt paleo/primal så var det ju ingen gluten eller allt för mycket tillsatser (dock lite sötningsmedel från proteinpulvret).


På söndagen hade jag min syster, hennes kille och några kompisar på lunch och då bakade jag sötpotatisbrödet igen. Denna gång så hade jag även i aprikoser och det blev också väldigt lyckat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar