torsdag 20 juni 2013

Apelsin/oliveoljebröd på paleovis

Igår så testade jag ett recept från boken Paleo Indulgences som är skriven av Tammy Credicott från bloggen The healthy glutenfree life. Jag gillar boken då den anger mått i både amerikanska och metriska mått (dock inte temperatur). Boken har mest "sötsaker" och efterätter, men även en del "vanlig" mat. Har inte testat så många recept ännu, men det finns många som verkar goda. 
Dock så var det rätt mycket ingredienser som jag saknade för att göra recepten i den och andra amerikanska kokböcker, men nu har jag ju beställt en hel del saker från Iherb, som t.ex. almondextrakt, aktiv jäst, creme of tartar, coconutnectar, vanliljextrakt och coconutcrystals. I den senaste leveransen så fick jag bl.a. Himlayan pink seasalt, Chocklad nibs och Arrowrotmjöl.

Receptet som jag testade var ett apelsin/olivoljebröd. Det blev riktigt gott, även om det kanske mer blev lite sötare än vanligt bröd. Min fru påpekade efter ett tag att jag hade satt på varmluftsugnen istället för vanlig ugn (av gammal vana) och då blev det till att ta ut brödet lite tidigare än receptet. I orginalreceptet var det 20 g mindre hasselnötsmjöl och 20 g mindre kokosnötsmjöl, men när jag mixat ihop allt så var det väldigt rinnigt och eftersom jag inte läst receptet ordentligt innan så trodde jag att det skulle bli en deg, så jag hällde i lite mer mjöl. Såg sedan att det skulle hällas i två små avlånga brödformar och förstod då att det inte skulle bli en deg. Nu har jag inte så små brödformar så jag tog en större avlång brödform och hällde smeten i den (det blev en smet och inte en deg, trots det extra mjölet). I detta recept så fick jag användning av vanlijextraktet och det sea salt som jag beställt från Iherb. Borde gå att använda vaniljpulver istället för extraktet, men då vet jag inte vilka mått man skall ta.
Torra ingredienser
55 g kokosmjöl
60 g hasselnötsmjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt (himalayan pink seasalt)

Blöta ingredienser
5 ägg
0,8 dl lönnsirap
0,6 dl olivolja
2 tsk vaniljextrakt
Zesr (rivet skal) och juice från en medelstor apelsin

Så här gjorde jag
Satte på ugnen på ca 175 grader (varmluft, även om det nog var vanlig i orginalreceptet)
Blandade de torra ingredienserna och hällde sedan i de blöta ingredienserna. Körde med med en stavmixer tills allt blandats ordentligt. Hällde det i en avlång brödform som jag hade smörj med smör. Om man vill vara riktigt paleo skulle man smörjt med kokosolja istället, men då jag tolererar mejeriprodukter så tog jag smör. Lät den stå i ugnen i ca 25 min, varav de sista 7-8 min var med vanlig ugn och ca 150 grader. I orginalreceptet stod det 33-38 min, men då var det som sagt vanlig ugn och i två mindre formar, så man får väl hålla koll.

Hur som helst ett väldigt gott bröd som är glutenfritt och paleovänlligt.Ugnen på 177 grader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar