tisdag 25 juni 2013

Kombucha

Har i flera paleopodcasts hört att man pratat om kombucha och hur nyttigt och gott det är. Har kollat efter det i livsmedelsaffärerna och någon hälsokostbutik, men inte hittat det. Men när jag surfade runt så hittade jag en sida till Svensk Kumbucha och där hade de en lista med butiker som säljer deras produkter. Såg då att Ingeboorgs Restaurang & Café i Örebro sålde dessa flaskor, så när jag var på stan på min födelsedag, så smet jag in och köpte två flaskor. Den ena var naturell och den andra var i smaken jordgubb/mynta. De kostade 30 kr styck för 25 cl flaskor, så det är inte det billigaste. Smaken på Kombucha är lite åt vinägerhållet med lite kolsyra. Inte så att den var inte god, utan mer en frisk smak som jag framförallt skulle kunna tänka mig en varm dag när man är törstig..Kan tänka mig att man måste vänja sig vid smaken. Så var det för mig och surkål. I början så var det inte supergott med surkål, men nu så tycker jag att det är riktigt gott. Eftersom både surkål och kombucha skall vara så bra för magen, så kan det vara värt att man tycker det smakar lite konstigt i början, för att sedan vänja smaklökarna. Skall visst finnas ett annat märke som heter Naken som skall finnas i vanliga matvarubutiker som Coop och Konsum, men den skall visst ha mer vinägersmak. Skulle vara kul att testa att göra egen Kombucha, som man kan smaksätta själv. Får väl se om jag kan få tag på en Kombuchabebis i framtiden för att göra egen Kombucha av.

Så här står det på tillverkarens hemsida om vad Kombucha är
"Kombucha består av levande bakteriekultur som kan verka lugnande för magen och matsmältningen. Tack vare organiska syror och enzymer som bildas under bryggprocessen kan kombucha ha detoxande effekt på kroppen samt öka mättnadskänslan och fungerar därför bra i samband med träning och yoga. Kombucha är rik på b-vitaminer som hjälper kroppen att ta upp energi ur maten och bryta ned fett. B-vitaminerna ser dessutom till att hår, hud och naglar håller sig starka och friska. Teet den bryggs på innehåller antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler vilket höjer immunförsvaret. Kombucha är en mjölksyrabakteriekultur som fermenteras (jäser) med ekologiskt te. Under processen bildas alla näringsämnen. Kombucha började framställas redan 220 f.Kr i Kina och kallades då för Livets Elixir. Kombucha är lätt kolsyrat, fermenterat ekologiskt te och är ett "Raw food". Raw food innebär att livsmedlet inte hettats upp under framställningen vilket gör att alla färska näringsämnen finns kvar. Drick en Kombucha till frukost, drick den under dagen när du blir sugen på något uppfriskande eller till middagen. Fyll på med Kombuchaenergi i samband med yoga och träning. Utmärkt alternativ till snacks eller som alkoholfritt val istället för ett glas vin på kvällen."

Här kan ni hitta en artikel om David Amberton som startade Svensk Kumbucha
Här en bloggpost från Flickan och kakorna som skriver hur hon gör för att göra egen kombucha.
Husmors Nyckelknippa skriver också om Kombucha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar