fredag 24 maj 2013

Mumsiga chokladrutor - Paleostyle

Igår kväll så testade jag ett recept på chokladrutor som skulle smaka som kärleksmums, men utan vetemjöl och andra läskigheter. Receptet var från Primallife.se. Fördelen med att göra "sötsaker" som är paleovänliga är att de inte behöver innehålla lite kolhydrater, vilket är fallet om du äter LCHF. Många tror att paleo betyder en lågkolhydratkist, men det behöver det inte vara (även om det ofta blir mindre än en "vanlig" kost. Utan man ser mer till näringsinnehållet och att man undviker mat som inte är bra för en.

Hur som helst så blev dessa chokladrutor supergoda och de liknade faktiskt kärleksmums i smaken. Det var dock svårt att inte äta för många (de innehåller faktiskt en hel del kalorier)


Jag gjorde bara en halv sats för att testa hur de blev. Men det blev i varje fall 12-15 bitar.

1,25 dl hela mandlar
1 dl kokosflingor
1,25 dl kladdiga utkärnade dadlar
1 msk kakao
20 g mjölkchoklad
Lite met kokosflingor.

Så här gjorde jag.
Började med att mixa ihop mandlar och kokosflingor med en stavmixer (i en hög mixerskål då det annars kan skvätta massor av mandel). Hällde sedan över detta till en större skål och hade i dadlarna och efter lite mixning så tillsatte jag kakaon. Hällde smeten på en tallrik (med bakplåtspapper på) och plattade till den till en fyrkant som var ca 1.5 cm hög. Körde chokladen i mikron (orkade inte fixa ett vattenbad) tills den började bli kladdig. Smetade ut chokladen på smeten med en slickepott och hällde på kokosflingorna. Sedan kom det svåraste. Ställde in dem i kylskåpet utan att provsmaka och väntade ca 30 min. Skar sedan upp den i små bitar och fick äntligen smaka på dem. MUMS!

I orginalreceptet så var det mörk choklad, vilket är mer paleo än mjölkchoklad, men jag tror inte att lite "vanligt" socker är så farligt då och då och inte i för stora mängder. Antagligen kan man göra dem med mandelmjöl och i en vanlig stor mixer. Men vår mixer är inte så bra så jag körde med stavmixer istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar