torsdag 27 juni 2013

DinDNA resultat

För några veckor sedan (30 maj) fick jag svaret från mitt DNA prov från DinDNA som jag skickade in i mitten av maj. Man fick med en stor "tops" som man gnuggade på insidan av kinden och sedan bröt man av toppen och stoppade det i ett rör som man skickade in till analys tillsammans med ett frågeformulär som man svarat på.

Personligen så tycker jag att det är lite konstigt att man behöver skicka med ett frågeformulär där man skriver ålder, vikt, längd, hur man äter nu och hur mycket man tränar. Man vill ju veta vad resultatet av DNA-testet visar och att svaret inte påverkas av vad man gör nu. Antar att man vill ha det för att samla data för framtida bruk, men då hade det varit bättre om man fått fylla i det på webben efter att man fått sina resultat.

Resultatrapporten som jag fick var på 6 sidor.
På kostdelen så skriver de att jag skall äta lite kolhydrater och mycket fett och protein. Men sedan så anger de vilken energiprocent de tycker att man skall ligga på och då skall jag ligga på 40 E% kolhydrater, 25 E% Protein och 35 E% Fett. För min del så tycker jag inte 40 E% är så lite (ca 200 g om man äter en kost på 2000 kcal), men jämfört med vad livsmedelsverket tycker så är det i varje fall lite mindre. Du får också en generell guide för hur mycket man skall äta om man vill gå ner i vikt repsektive stanna på sin vikt. Men dessa värde är inte individanpassade utan varierar bara beroende på om du är man eller kvinna. Så enligt deras resonemang skall en 60 kg man äta lika mycket som en man som väger 150 kg. Det stämmer inte helt med vad jag tror på.
Har inte helt koll på min fördelning på maten just nu, men jag skulle tro att om jag skall följa deras rekommendationer så skall jag öka på mitt kolhydratintag och minska mitt proteinintag (kanske minska lite på fett också). De menar att om jag följer deras råd så kommer jag känna mig mindre hungrig och öka min förbränning. Skulle nog säga att min kost innan jag började läsa på om paleo mer liknade den kost som de rekommenderar och jag var nog inte mer hungrig då än nu (snarare tvärtom) och jag har har en jämnare energinivå nu än då. De rekommenderar mig att äta kolhydrater med lågt GI, men jag skall bl.a. äta fullkornsprodukter och så skall jag inte äta mättat fett, vilket inte direkt stämmer med mitt tänk kring kost. Jag skall också äta ca 5-6 gånger om dagen, vilket jag nog ändå gör just nu, även om det inte är några större problem för mig att vara utan ett mål mat under en längre tid. Känns överlag som om det är rätt generella råd som skulle kunnat komma från livsmedelsverket, men att man dragit ner på kolhydrater och ökat proteinmängden. 

På delen om träning får man först läsa lite om de olika typerna av muskelfibrer och sedan stod det så här på mitt resultat 
"Att du har en enkel variation på din ACTN3-gen innebär att du har bra förutsättningar för både uthållighetsträning (simning, cykel, distanlöpning, aerobics mm.) och mer intensiv träning (cirkelträning, sprint, träning med vikter, bootcamp-liknande klasser mm.)"

Så jag antar att jag kan bli medelbra på alla delar, men inte riktigt bra på kondition eller styrka och det kan väl stämma med hur jag känner det själv.

Här kommer mina resultat gen för gen (klicka på bilden så blir den större).Så det jag kan läsa ut av detta är att jag har anlag för övervikt. Vet inte om det stämmer, men jag var i varje fall lite "knubbig" som barn och även fram till lite senare, vilket berodde på att jag inte åt speciellt bra (pasta, mackor, saft, marmelad m.m.). När jag nu senare i livet har fått till kosten bättre så har jag också en mer stabil vikt som inte är i närheten av övervikt. Men jag får självklart tänka på vad jag äter och äter jag för mycket så går jag upp i vikt. Något som jag tänkt på är att jag har svårt att sluta äta godis och chips om jag väl börjat äta (framförallt om jag är hungrig) och det stämmer kanske med den första genen, "FTO rs1421085". Dock så brukar jag inte få något speciellt ökat sug efter mat då jag tränat hårt (även om jag försöker se till att äta så fort som möjligt efter passet) såsom det står i "ADRB2 arg16gly" genen. Vad det gäller övervikt och mättat fett, så vet jag inte vad jag skall tro. När jag testade att köra mer strikt LCHF så gick jag inte ner speciellt mycket (men inte upp heller), men det tror jag mer berodde på att jag litade på mättnadssignalerna och eftersom jag ofta äter väldigt snabbt och då hinner inte kroppen skicka ut mättnadsignalerna. Det står också att jag bör dra ned på mejeriprodukterna.

Så här skriver DinDNA i varje fall i analyssvaret om hur detta skall kunna implementeras
"Du kan inte ändra på de gener som du fått, men du kan påverka dem och lära dig hantera deras egenskaper. Man pratar om att du kan "sätta på" och " stänga av" egenskaperna för de viktiga variationerna i genen. Rent praktisk innebär det att om du följer våra råd om motion, kost och sammansättning av kolhydrat, protein och fett, så kan du i många fall minska de utmaningar som anlagen kan ge. Exempelvis så kan du ”stänga av” genen som ger en ökad hungerkänsla och mindre mättnad genom att äta enligt ditt analyssvar och på så sätt lättare kontrollera dina portionsstorlekar."

Vet inte hur jag skall använda dessa resultat. Kan ju vara så att jag genom min träning och nuvarande kost hållet tillbaka vissa geners egenskaper (typ övervikt).  Kanske skulle testa att äta efter dessa råd ett tag för att se om jag mår och presterar bättre då. Men det blir en hel del förändringar om jag skall försöka äta mer kolhydrater (men jag vill inte lägga in spannmål) och minska ner mejeriprodukterna (ta bort min frukostyogurth och proteinpulvret känns jobbigt). Min träning kommer jag nog inte att ändra på utan det blir nog mest styrketräning och lite crossfitinspirerade pass. Hur som helst ett roligt tänk att kolla sina gener för att se hur man skall träna och äta. Om det sedan stämmer vågar jag inte säga, men jag tror på att olika personer har olika sätt att äta eller träna för att få ut så bra resultat som möjligt och då kanske detta är ett sätt att avgöra vad som passar en. Det jag skulle vilja ha med i testet var ett gluten och laktostest för att se hur bra man tolererar dessa. Men jag vet inte om det går att få fram på DNA-nivå. Kan också tillägga att om man vill så får man prata med en av deras medarbetare om hur man skall tolka resultatet, men det har jag inte gjort.


1 kommentar:

  1. Jag hittade denna bloggen efter att ha sökt på DinDNA,.
    Jag gjorde precis ett sådant här test då jag tycker det är intressant, däremot så tycker jag att mina svar är i mångt och mycket lika dina.
    Hur har detta gått för dig, något du provat leva efter?

    SvaraRadera