måndag 29 april 2013

Din DNA talar om vad hur du bör träna och äta!

Nyligen så har det lanserats ett nytt test där man analyserar ditt saliv för att kolla hur du bör träna.
Sidan där man kan beställa testet som kostar heter DinDNA.se. Jag har fått möjlighet att testa att skicka in min saliv. Skall bli intressant att se vad det säger. Hoppas inte att jag bör träna kondition som löpning för det är inte speciellt kul :) Hurvida detta fungerar får någon med mer koll på vetenskap kolla upp, men de har länkar till forksning på sin sida. Testet kostar 1995 kr inkl. moms. Skall i varje fall bli väldigt roligt och intressant att få sina resultat.

Så här skriver de på deras hemsida:
" Är din kropp lämpad för explosiv träning eller för uthållighet? Långdistans eller sprint? Läs dina gener så får du exakt kunskap om vilken typ av träning som är bäst för dig.Vikten av att träna rätt

Naturligtvis är det av stor vikt att vi regelbundet motionerar och tränar. Men för att kunna uppnå ett bra resultat är det också viktigt att vi tränar rätt, dvs att vi använder sådana tränings- former som vår kropp är lämpad för. Hur vet man då vad som passar för en själv? Svaret finns naturligtvis i våra gener.

Vår skelettmuskulatur består av en blandning av två olika typer av muskelfibrer; långsamma och snabba, och det är fördelningen mellan dessa två som avgör vilken typ av träning just dina muskler är bäst lämpade för. Med hjälp av DinDNA genanalys får du reda på fördelningen och vilken typ av träning som är mest lämpad för just dig. Med utgångspunkt i rapporten kan du sedan planera din träning för att få ett optimalt resultat."

Man får också veta hur ens kost bör vara uppbyggd, men får inga dietförslag. Så här står det
"Vi ger inga detaljerade råd avseende måltider. Däremot ger vi dig den optimala procentuella fördelningen av kolhydrater, protein och fett enligt din analys, samt generella råd om olika typer av livsmedel som du kan äta för att uppnå denna fördelning."

Så här står det i Pressreleasen
"DinDNA bygger bland annat på forskning från Stanford University som analyserat förhållandet mellan genvariationer och viktnedgång. Resultatet visar att våra gener spelar en avgörande roll när det gäller hälsa och vikt. Med en ny, patenterad analysmetod tittar DinDNA på genvariationer som har störst inverkan på kost, träning och viktkontroll."

Labbet som analyserar ligger i Danmark och bakom DinDna står bland andra läkaren Lasse Hessel, författare av 40 böcker och rådgivande läkare för New York Times i 14 år, genanalysexperten Ulf Christensen och bioanalytikern Jesper Malling

De gener som man kollar är:
FTO-genen, kodar för fettmassa och överviktsrelaterade protein. Variationer på denna gen, vilka är ganska vanliga hos befolkningen, har en stor påverkan på energiintaget via föda.
Variationer som analyseras: FTO rs1421085; FTO rs1121980; FTO rs9939609

ADRB2-genen kodar för proteinet beta-2-adrenerga receptor-protein. Detta sker i fettceller där det är involverat i mobiliseringen av fett för energiproduktion.
Variationer som analyseras: ADRB2 gln27glu; ADRB2 arg216gly

APOA2-genen kodar för proteinet apolipoprotein A-11. Med variationer på denna gen har fram för allt människor som äter mycket mättat fett en benägenhet att öka i vikt.
Variation som analyseras: APOA2 gln27glu

NMB-genen kodar för proteinet neuromedin B som är involverat i kontrollen över födointag. Variation på denna gen är associerat med ett olämpligt ätbeteende och övervikt.

ACTN3-genen uttrycks i skelettmuskler och kodar för alpha-actinin-3-protein. Variationer på denna gen bestämmer huruvida muskler är mest lämpade för att generera kraft till uthållighetsaktiviteter eller korta och intensiva aktiviteter.
Variation som analyseras: ACTN3 rs77x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar