fredag 6 juli 2012

Fritt testosteron och prostata.

Tyvärr så kunde de inte ta blodprov för fritt testosteron när jag tog mitt kolesterolprov, vilket jag tycker är lite konstigt. Men läste här om testosteron och de skrev att det var rätt få labb som utför dessa tester.
Anledningen till att jag vill ta ett prov på mitt fria testosteron är att mina värden av SHGB är höga och att detta hormon binder testosteron. Så i teorin så borde det ge för lite fritt testosteron även om min totala testosteron är normal.

Hittade en intressant artikel här om testosteron. Enligt den så finns det saker som man kan göra för att öka sin testosteronnivå utan att ta tillskott. Det som jag redan vet är att jag skulle kunna sova betydligt bättre (4 timmars sömn istället för 8 h minskade nivåerna med 60%). Kanske en av orsakerna till att man får bättre resultat av sin träning om man ser till att sova ordentligt.

Funderade ju om mitt fria testosteron var för lite då jag bl.a. går och kissar rätt ofta på natten (vilket är ett sympton på testosteronbrist). Nu trodde inte min läkare att det var det, men han lät mig göra vissa tester (registerar mina toalettbesök och ta ett PSA-prov) för att kolla prostatan och så.
Svaret jag fick var att jag antagligen har en överaktiv blåsa, men inget som tydde på problem med prostatan eller njurar, och att jag skulle äta en medicin som heter Vesicare.

Så här står det på tillverkarnas sida
"VESIcare is not for everyone. If you have certain stomach or glaucoma problems, or trouble emptying your bladder, do not take VESIcare. VESIcare may cause allergic reactions that may be serious. If you experience swelling of the face, lips, throat or tongue, stop taking VESIcare and get emergency help. Tell your doctor right away if you have severe abdominal pain, or become constipated for three or more days. VESIcare may cause blurred vision, so use caution while driving or doing unsafe tasks. Common side effects are dry mouth, constipation, and indigestion".
Blir inte direkt sugen på att ta den medinen, men samtidigt vore det skönt att kunna sova en natt utan att behöva gå upp och kissa.

Lite förvånad över att läkaren rekommenderar läkemedel. Hittade detta dokument om hur man kan träna upp så att man får en större urinblåsa (det är i och för sig från kvinnokliniken, men samma sak borde väl gälla män?). Där står det att urinblåsan normalt innehåller 5-7 dl och jag vet att jag som mest kissade ut ca 2.5 dl, så då borde det gå att "tänja ut" blåsan. Tror att jag låg på ca 2 liter om dagen, vilket skulle vara normalt.

Här är en föreläsning om prostata och ämnesomsättning som jag tänkte titta på i helgen.

1 kommentar:

  1. Hej
    Hamnade på din sida då jag sökte på vesicare och illamående. Har tagit medicinen i 8 dagar och har först nu fattat varför jag har ont i huvudet och känner ett lätt illamående dygnet runt. Medicinenmär dessutom dyr. Över 400:- för 30 dagar
    Funderar på att sluta. Full effekt får man efter 4 veckor. Det är bättre med blåsan nu, men illamåendet kommer att ta kol på mig
    /Henrik

    SvaraRadera