måndag 30 juli 2012

Food Inc

I helgen så såg jag på dokumentären Food Inc där man kollat på hur livsmedelindustrin i USA ser ut. Den är riktigt skrämmande och jag hoppas verkligen att livsmedelsindustrin i Sverige är bättre (vilket jag antar). Man får t.ex. höra en mamma vars 2-åriga pojke dog p.g.a att han ätit hamburgare som var smittat av E-coli. Företaget visste om smittan, men återkallade köttet först efter 16 dagar. FDA som sköter kontrollen av livsmedelsindustrin blev stämda då de införde en lag där de kunde utföra tester på  kött/kyckling för salmonella och E-coli och sedan stänga ned fabriker som fick smitta flera gånger. Köttföretagen vann då de menade att FDA inte kunde ha rätten att stänga ned fabriker.
Anledningen till att många av dessa sjukdomar uppstår beror bl.a. på att man ger kor mat som består av bl.a. majs, vilket de inte är gjorda för (de skall ju egentligen äta gräs)

Vi får se hur man föder upp kycklingar och kor i dessa storföretag och det är ingen rolig syn. Vi får också veta hur storföretagen styr USA´s regering och hur de jobbar mot de bönder som inte vill stå bakom deras metoder.

Rekommenderar alla att se denna dokumentär även om jag inte tror att det är så farligt i Sverige. Men man kanske skall fundera på vart varorna man köper kommer ifrån. Själv försöker jag att köpa kött från Sverige i största möjliga mån. Skulle egentligen vilja köpa ekologisk och från gräsuppfödda djur, men det blir så mycket dyrare och vårar matkonto är redan rätt ansträngt då jag inte äter så mycket processad mat utan mest protein (kött, kyckling, fisk) och grönsaker och inget av det är speciellt billigt. Men som de säger i filmen så kan vi påverka industrin med vilka varor vi efterfrågar och vad vi köper, så jag skall försöka vara bättre på att välja det mest ekologiska alternativet. Filmen får en verkligen att tänka och jag  är glad att jag inte bor i USA.

För att läsa mer gå in på deras sida, Takepart.com/foodinc/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar