torsdag 19 juli 2012

PT-träning och en liten sträckning

Igår så hade jag ju mina 2 första PT-timmmar. Detta var på Sats på regeringsgatan. Som ni ser så har de en rätt häftig del för funktionell träning med en klättervägg och ett långt klätterrep. Däremot fanns det inte så mycket specialredskap (typ aquabag, bulgarian bag, sandsäckar och TRX) vad jag såg, förutom kettlbells och Bosubollar. Det jag saknade i konditionsdelen var roddmaskiner, men annars hade de en väldigt stor arsenal uppvärmningsmaskiner (uppdatering är att jag på torsdagen såg att de hade en konditionsavdelning till där det fanns roddmaskiner)

När jag kom dit så började jag värma upp på en typ av crosstrainer där du själv väljer steglängd eller om den skall vara mer som en trappmaskin, Den kom från Technogym och jag tror att det samma modell som vi har köpt in till vårat gym (kommer om några veckor). Den var rätt skön, men jag tror att jag gillar Cybex variant ännu bättre. Körde ca 5 min och sedan jobbade jag lite med en foamroller. Deras variant var av den modellen där skummet är lite mjukare. Nackdelen med den varianten är att själva rullen deformerar sig när man lägger lite tryck på den (vilket jag gör när jag masserar mig själv med den). Något att tänka på om man skall köpa en egen för egenmassage.

Den PT som jag hade bokat tid med heter Leo och han instruerar på engelska. Det var inga större problem med språket även om det ibland var svårt att hitta orden på engelska när jag skulle fråga saker. När jag bokade in honom så pratatade jag med deras platschef och jag sa att jag ville ha hjälp med Olympiska lyft och att jag ville mäta fettprocent med kalippper och då sa han att Leo var rätt man för mig. Nu visade det sig att de inte hade någon utrustning (kalipper) för att mäta det. Så det kändes ju sådär eftersom det ju var ett av mina önskemål. Tur att jag inte betalade dessa PT-timmar (har ju vunnit dem) för då hade jag blivit riktigt irriterad. Det blev inte bättre av att han sedan sa att han var mest intresserad av styrkelyft och inte tyngdlyftning som jag var mest intresserad. Nu visade det sig att han kunde en del om tyngdlyftarlyften också. Jag frågade om han ville gör någon typ av screening (testning) av mig för att se om jag har några rörelseinskränkningar eller annat som jag behöver jobba på, men han menade att han skulle göra det medan jag gjorde övningarna.

Vi började med att kolla på benböjen och där menade han att jag skulle mer tyngd på hela foten och ej på hälarna. Vi diskuterade även hur man skulle ha ländryggen i övningen. Där tror jag arr vi egentligen var överens, men att jag inte riktigt förstod vad han menade först. Har inte bestämt mig om jag skall gå på hans linje eller min egen. Får testa lite när jag kommer hem.

Sedan jobbade vi med mina marklyft och dör fick jag många bra tips på hur jag skulle jobba med framförallt överkroppen och skulderbladen. Vet med mig att jag behöver jobba med min hållning så det var bra tips. Vi körde även raka marklyft.

Därefter gick vi igenom bänkpress (och lite armhävningar) och där menade han att jag skulle vinkla ut armbågarna mera så att jag använder bröstet mer. Jag har med flit valt att köra med armbågarna lite mer nedvinklade, men kanske har gjort det mer än jag trott. Får filma hemma och se hur jag gör.

Vi kollade sedan på mina pull-up och där fick jag också lite tips på hur han tyckte jag skulle få med mer rygg i slutdelen av övningen och det tror jag kommer hjälpa mig.

På slutet så kollade vi även på cleanen, vilket ju var en av övningarna som jag ville träna mer på.
Fick lite tips som kommer hjälpa mig. Då jobbade vi även lite med kettlebellsvingar.

Passade även på att fråga om tips för att klättra i repet som de hade hängande och fick några nya övningar att träna på.

Det blev en hel del prat under de 2 timmarna, vilket jag tycker var bra för jag vill förstå varför jag skall göra olika saker. Nackdelen var att det var svårt att uppehålla värmen i kroppen, så tyvärr så tror jag att jag sträckte mig lite i hamstring/säte. Idag känns det lite bättre, men vi får väl se hur det känns när jag värmt upp. Idag skall vi jobba vidare med bl.a. snatchen, Hoppas att det fungerar för annats blir det till att köra överkroppsövningar i 2 timmar.
Med facit i hand så skulle jag kanske bokat in 2 timmar igår och 1 timma idag. Jag trodde att prat, fettmätning och screening/testning skulle ta ca 45-60 min av gårdagens träning, men nu började vi ju direkt med lyften. Såg att de VipR vid PT-rummet, men tyvärr körde inte Leo så mycket med den eftersom han tyckte det var för stor skaderisk.

Sammanfattningsvis så kan man väl säga att jag är rätt nöjd med gårdagen även om den inte såg ut som jag hade planerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar