onsdag 18 april 2012

Mina Testosteronvärden

Här ser ni igen mina resultat av blodproven jag tog veckan innan jag började köra paleo på allvar.
För att räkna om värdena till amerikanska värde har jag använt AMA Kalkylatorn.

Mitt värde på testosteron var helt ok, 20 nmol/L (576 ng/dL) och det ligger inom gränsvärdena 6.7 nmol/L (193 ng/dL)-31 nmol/L (893 ng/dL). 

Dock så hade jag lite högt SHBG (SexualHormonBindande Globulin). Referensvärdet är 15.3 nmol/L (1.72 µg/ml) - 65.3 nmol/L (7.3 µg/ml) och mitt värde var 71 nmol/L (7.98 µg/ml). Om jag förstått det rätt så binder SHBG testosteroner, så om man har ett högt värde på SHBG så har man inte så mycket fritt testosteron i blodet.

Kvoten SHBG/Testosteronverkar lite hög 3.55, då jag hittade ett refvärde på 0,7-3.3.

Hittade också ett annat värde (Fritt androgenindex, FAI) då man tar testosteron/SHBG*100 vilket ger ett värde på 28 för mig. Detta är lite lågt enligt de referensvärden jag hittade här (35-93). Om jag däremot vore över 50 år så skulle jag precis klara mig inom referensvärdena (24-72). Har dock inte klart för mig vad det betyder för mig.

Detta kan kanske förklara varför jag tycker att jag får ganska blygsamma resulat på min muskelstyrka, med tanke på hur mycket och hur jag tränar. Här skriver man att höga nivåer fritt testosteron verkar ge snabbar ökning av muskelmassa. Periodvis så har jag varit tvungen att gå upp och kissa flera gånger per natt, vilket också verkar vara ett av symptomen på låg testosteronnivå. På något ställe så läste jag dock att höga SHBG-värden korrelerar bra för lite fritt testosteron på kvinnor, men inte lika bra på män. Får väl se till att testa mitt fria testosteron nästa gång jag gör mitt blodprov.

Har mailat vårdcentralen för att be dem om hjälp att analysera mina värden, men inte fått svar än.
Är det någon av er läsare som vet bra ställen för mer information kring detta ämne så mottar jag dem gärna.

Nu blir man ju lite nyfiken av vad en strikt paleodiet gör med dessa värde. Tyvärr så var detta ett av de dyraste proverna och jag skulle också vilja veta mina värden för fritt testosteron.
I den här artikeln, menar man att lågkolhydrat kost inte är bra för testosteronnivåerna, utan att man skall äta medelhavskost eller lågfettkost (typ Ornish). Svårt att veta vad man skall lita på.

Mer läsning:
Här en blogpost av Robb Wolf om Testosteron
Här skriver Mark Sisson om testosteron
Peaktestosterone.com - En amerikansk sida om Testosteron.
Wikipedia om FIA
Här kan man läsa om testosteron, SHBG och Fritt androgenindex
Här en artikel om att låga testosteronnivåer hos män kanske ökar risken för hjärt-/kärlsjukdomar.
Här lite om testosteronbrist
Här skriver man om testosteron och det manliga klimakteriet

Här kan ni läsa om mina andra resultat
och här om mina kolesterolvärden

3 kommentarer:

 1. Du har ett för tok högt SHBG gentemot testosteronet. Du borde söka dig till vårdcentralen för att utreda de här och förhoppningsvis få preparat för att sänka SHBG.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte också att det såg konstigt ut, men min läkare tyckte inte att det behövdes undersökas mer. Vet du vad som kan hända om man har för högt SHGB? Eller vad man kan göra för att få det att bli bättre?

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Hur har det gått med ditt SHGB? Jag har själv har FAI på 11,2 och har ännu inte fått någon behandling (tydligen så påstår urologen att det hänger ihop med mina låga nivåer av sköldkörtelhormon och det är där behandling ska sättas in).

  SvaraRadera